Wzrost produkcji wołowiny dotyczy także państw Wspólnoty. Według prognoz Komisji Europejskiej, w bieżącym roku wytwórstwo tego gatunku mięsa wyniesie łącznie 7,5 mln ton, tj. o 1% więcej r/r. Spowodowane to będzie wzrostem produkcji we Francji, w Niemczech, Wielkiej Brytanii i Irlandii oraz spadkiem we Włoszech i w Hiszpanii.
Z szacunków wynika, że wytwórstwo wołowiny w Polsce ukształtuje się na poziomie 379 tys. ton i będzie o 1,6% wyższe niż przed rokiem.
Jak podkreślają eksperci Banku BGŻ, unijny rynek wołowiny jest nadal atrakcyjny dla dużych światowych eksporterów wołowiny. Według prognoz Komisji Europejskiej z początku bieżącego roku, import tego gatunku mięsa wzrośnie w skali roku o 7%, co jest faktycznie obserwowane od początku roku. W pierwszym kwartale eksport świeżego mięsa, schłodzonego i zamrożonego z Brazylii do krajów Wspólnoty wzrósł o 30% wobec analogicznego okresu roku poprzedniego.
Jak przypuszczają specjaliści, pogarszające się saldo handlu zagranicznego wołowiną oraz spodziewany wzrost produkcji, a także większa podaż mięsa mogą wpłyną negatywnie na poziom cen na rynku unijnym.