W 2015 r., w wyniku pogorszenia koniunktury na globalnym rynku mleka oraz zwiększonej podaży mleka, ceny surowca utrzymują się na poziomie znacząco mniejszym niż w roku 2014 - podaje Agencja Rynku Rolnego.
Od jesieni 2015 r. zwyżka cen przewidywana jest także w odniesieniu do odtłuszczonego mleka w proszku. Jednak zdaniem ekspertów w grudniu 2015 r. proszek ten może być o 9–13% tańszy niż rok wcześniej, a w marcu 2016 r. – o 3–9%.
Ceny masła w końcu 2015 r. i w pierwszym kwartale mogą jeszcze wykazywać tendencje spadkowe. Eksperci oceniają, że w grudniu 2015 r. będą one o 7–11% niższe niż w tym samym okresie 2014 r. W marcu 2016 r. ceny masła w zbycie mogą kształtować się w granicach 12,80–13,50 zł/kg, o 7–12% mniejszych niż rok wcześniej.
Uwzględniając aktualną i przewidywaną sytuację podażowo-popytową, Zespół Ekspertów Agencji Rynku Rolnego ocenił, że przeciętne ceny mleka i jego przetworów mogą kształtować się następująco:
a) mleko surowe
-
grudzień 2015r. - 112-116 zł/hl (bez VAT)
-
marzec 2016r. - 112-119 zł/hl (bez VAT)
b) masło w blokach
-
grudzień 2015r. - 12,70-13,20 zł/kg (z VAT)
-
marzec 2016r. - 12,80-13,50 zł/kg (z VAT)
c) odtłuszczone mleko w proszku (OMP)
-
grudzień 2015r. - 7,80-8,10 zł/kg (z VAT)
-
marzec 2016r. - 8-8,50 zł/kg (z VAT).
źródło: Gospodarz.pl/ARR foto:
istock