Obecnie jest ich około 270 tys. Największy spadek występuje w gospodarstwach utrzymujących od kilku do kilkunastu krów i posiadających niewielką powierzchnię paszową. Produkcja mleka w tych gospodarstwach staje się nieopłacalna ze względu na wysoką pracochłonność, wysokie koszty produkcji, wysokie koszty inwestycji i modernizacji oraz ograniczenie możliwości powiększenia stada. Produkcja mleka w tych gospodarstwach staje się nieopłacalna ze względu na wysoką pracochłonność, wysokie koszty produkcji, wysokie koszty inwestycji i modernizacji oraz ograniczenie możliwości powiększenia stada.
Alternatywą dla produkcji mleka może być chów bydła opasowego, który pozwala na niższe koszty produkcji, wykorzystanie istniejących budynków inwentarskich, maszyn i urządzeń do przygotowywania pasz, skarmiania pasz gorszej jakości. Ceny na rykach skupu charakteryzują się niewielkimi spadkami.
Chów bydła opasowego może być prowadzony w czystości rasy, poprzez odchów mieszańców pochodzących z krzyżowania ras bydła mięsnego i mlecznego oraz odsadków pochodzących od bydła mlecznego.
W dniach od 1 maja do 31 października w gospodarstwie Pana Zenona Wierońskiego w Próchnowie prowadzona była demonstracja związana z żywieniem bydła opasowego z tematu „Produkcja bydła mięsnego alternatywą dla produkcji mleka – jak zwiększyć opłacalność żywca wołowego”. Rolnik utrzymuje około 50 szt bydła opasowego. Zwierzęta pochodzą z zakupu.
W demonstracji żywieniowej wzięło udział 5 szt. zwierząt. Były to byczki w przedziale wiekowym od 0,5 – 1 roku. Na dzień 1 maja miały wiek ok 7 m-cy i grupa ważyła 1325 kg. Po 184 dniach żywienia zwierzęta osiągnęły wagę 2275 kg.
Okres żywieniowy składał się z dwóch etapów po 92 dni. W dawce pokarmowej zastosowano kiszonkę z kukurydzy, siano łąkowe, mieszankę treściwą składającą się z ziarna jęczmienia, śruty rzepakowej, mieszanki mineralno-witaminowej.
W I okresie żywieniowym osiągnięto przyrost 1015 g, na którego zużyto 6,22 j.o i 819 g b.o. Koszt wyprodukowania 1kg żywca wołowego w tym okresie wynosił 3,45 zł.
W II okresie żywieniowym osiągnięto przyrost 1050 g, na którego zużyto 7,97 j.o i 1050 g b.o. a koszt wyprodukowania 1 kg żywca wołowego wyniósł 4,47 zł.
Przeciętny koszt 1kg żywca w okresie demonstracji wyniósł 3,97 zł. Należy nadmienić, że zostały policzone tylko koszty pasz. Nie uwzględniono kosztu, zakupu zwierząt, kosztów weterynaryjnych, energii i paliwa oraz pracy własnej. Produkcja bydła mięsnego może być opłacalna bo koszt produkcji 1kg żywca wołowego jest dość niski znacznie poniżej płaconej ceny skupu.