Uczestnicy tego posiedzenia skupili się głównie na następujących punktach: sytuacja rynkowa, prognozy i zarządzanie, przygotowanie posiedzenie grupy doradczej „Mleko”, instrumenty promocji i przepisy w sprawie informacji o produktach rolnych, program „Mleko w szkołach”, program dla najuboższych: „co będzie dalej”? oraz nowy pakiet na rzecz zdrowszych zwierząt i roślin dla bezpieczniejszego łańcucha żywnościowego.
Posiedzenie rozpoczęło się od przedstawienia sytuacji rynkowej. Delegat z Wielkiej Brytanii poinformował, że koszty produkcji są bardzo wysokie. W ciągu ostatnich 10 miesięcy pogoda była bardzo niekorzystna, a produkcja spadła o 4-6% w porównaniu z poprzednim rokiem. W związku z tym, że produkcja mleka jest niższa, ceny wzrastają. Popyt na mleko płynne jest stabilny. Koszty produkcji, a zwłaszcza koszty pasz, jak zawsze są wysokie. W Niemczech średnia cena mleka w styczniu wynosiła 33,9 centa za mleko zwierające 4% tłuszczu. Ceny masła nie zmieniły się od października. Jednakże spada produkcja sera. Jeśli chodzi o odtłuszczone mleko w proszku, sytuacja jest trudna ze względu na światowy kurs wymiany walut. W Austrii ceny mleka w zeszłym roku wynosiły 34 ceny, obecnie prawie 35 centów. Tutaj również notowane są wysokie koszty produkcji. W Czechach, pod koniec stycznia ceny wynosiły 33 centy i nie uległy zmianie. Notowane są bardzo wysokie koszty pasz. Na Łotwie, kwoty zostały praktycznie wypełnione i w tym roku produkcja jest wyższa o 10%, ceny mleka są najniższe w całej Unii Europejskiej. W Irlandii ceny mleka nieznacznie wzrosły, obecnie 31, 5 centa za litr. W Danii, ceny mleka wynoszą 34, 6 centa. Sytuacja rynkowa jednakże się poprawia. W Polsce następuje spadek pogłowia krów mlecznych, ale produkcja wzrosła o 4%. W styczniu cena mleka wynosiła 30 eurocentów. W Holandii sytuacja na rynku mleka jest stabilna, ale ceny mleka spadły. W Hiszpanii tendencja jest podobna do sytuacji w pozostałych krajach. Produkcja od roku 2012 spadła. Spodziewany jest niewielki wzrost cen. Obecnie ceny wynoszą 33,7% cena za litr. Na zakończenie debaty Pan Przewodniczący podsumował sytuację rynkową mówiąc, że wszędzie widoczny jest wzrost kosztów produkcji; ogólnie podaż mleka nie jest na tym samym poziomie co w zeszłym roku. Musimy zrobić wszystko aby ceny wzrosły oraz aby nie było nadwyżki mleka w Europie.
Następnie Camelia Gyorffy z Sekretariatu Komitetów Copa-Cogeca przedstawiła dokument roboczy w sprawie przyszłości unijnej polityki sektora mleczarskiego. Komisja poinformowała, że zorganizuje debatę z zainteresowanymi stronami. Dokument ten jest otwarty i można przesyłać jeszcze uwagi. Poinformowała ona również, że dokument ten koncentruje się głównie na narzędziach i instrumentach, a nie na kwestiach politycznych. Pokazuje on, jak ważne są instrumenty zarządzania rynkiem. W dokumencie tym zostały również omówione nowe dodatkowe narzędzia stabilizacji rynków oraz ubezpieczenie dochodów. Pan Przewodniczący poprosił o dokładną analizę tego dokumentu oraz o przesyłanie ewentualnych uwag.
Kolejnym omawianym puntem był punkt dotyczący Zielonej Księgi w sprawie fosforu. Księga ta jeszcze nie została opublikowana. Tania Runge z Sekretariatu poinformowała, że Komitety Copa-Cogeca będę prowadzić jeden z 21 okrągłych stołów. Powinniśmy uniknąć sytuacji, w której nie wykorzystamy możliwości wzięcia udziału w dyskusji. Delegat z Holandii dodał ze swojej strony, że różne organizacje mleczarskie w wielu państwach członkowskich poruszają w dyskusjach kwestię fosforu jako kwestię priorytetową.
Jeśli chodzi o program „Mleko w szkole”, Pani Gyoffry poinformowała, że Komisja pod koniec stycznia rozpoczęła konsultację społeczną; odpowiedzi można nadsyłać do końca marca. Komisja organizuje również 15 marca grupę doradczą na temat tego programu-skoncentruje się ona na elementach dystrybucji oraz na elementach wsparcia. Obecnie planuje się rozszerzenie tego typu programów na inne produkty spożywcze (nie tylko mleko i owoce).
W przypadku kwestii programu dla najuboższych, Pani Gyoffry przedstawiła aktualną sytuację tego programu. W tym roku program ten będzie po raz ostatni finansowany z budżetu WPR. W przyszłości będzie on finansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego, a produkty, którą będą nim objęte, to między innymi konserwy owocowe i tuńczyk w puszkach. W kwestii instrumentów promocji i przepisów i przepisów w sprawie informacji o produktach rolnych, uczestnicy zostali poinformowani, że Komisja Europejska przedstawi wnioski ustawodawcze w drugim kwartale tego roku.