| Autor: redakcja

Polski nabiał staje się produktem markowym

Wyprodukowane w Polsce artykuły mleczarskie są bardzo dobrze postrzegane na świecie – m.in. jako żywność niezawierająca dużo chemii. Warto dodać, że są one produkowane w bardzo nowoczesnych zakładach, w bardzo higieniczny sposób. Zmieniająca się branża mleczarska stawia na ekologię, ochronę środowiska – inwestuje w technologie pomagające oszczędzać energię i wodę, oczyszczać ścieki. - jak informuje Polska Izba Mleka

Polski nabiał staje się produktem markowym

 
- Doprowadziło to do sytuacji, że teraz nasz przemysł mleczarski jest nawet  nowocześniejszy niż w Niemczech, Włoszech czy Francji – mówi przedstawiciel Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. – Tam dużo zakładów przechodziło modernizację w latach 80., a u nas dopiero się ona zakończyła. 
 
Przetwórstwo mleka jest teraz mocno zautomatyzowane, co pozwala w znacznym stopniu ograniczyć liczbę pracowników przy obsłudze linii produkcyjnych. Znacząco wpływa to na podniesienie standardu higienicznego. Dzięki higienizacji produkcji możliwe jest wydłużenie okresu przydatności do spożycia produktów mlecznych, dzięki czemu można ograniczyć ilość marnowanej żywności. 



Tagi:
źródło: