W okresie styczeń–sierpień 2018 r. z Polski wysłano 324 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych w ekwiwalencie tusz za 1,1 mld EUR. Było to odpowiednio o 1% i o 12% więcej niż przed rokiem. Z Polski wywieziono przede wszystkim mięso - 92% udziału w eksporcie produktów wołowych, którego w omawianym okresie wywieziono 269 tys. ton, czyli o 2% więcej niż przed rokiem.
Największymi importerami wołowiny z Polski były kraje Unii Europejskiej, tj. Włochy - 53 tys. ton i 20% wolumenu eksportu, Niemcy - 34 tys. ton i 13%, Hiszpania - 22 tys. ton i 8% i Holandia - 21 tys. ton i 8%. Polska wołowina sprzedawana była też poza obszarem celnym UE, a więc w Turcji - 29 tys. ton i 11% wolumenu i Izraelu - 9 tys. ton i 3%.
Z prognozy IERiGŻ – PIB wynika, że w 2018 r. wysyłka produktów wołowych i cielęcych z Polski może być o 3% większa niż w 2017 r. Sprzyjająco na jej zwyżkę wpływać będzie zwiększające się zapotrzebowanie popyt importowe w szczególności ze strony krajów azjatyckich oraz uznanie Polski jako kraju wolnego od BSE.
W okresie ośmiu miesięcy 2018 r. do kraju sprowadzono 30 tys. ton żywca, mięsa i przetworów wołowych i cielęcych w ekwiwalencie tusz, tj. o 7% mniej niż przed rokiem, a wydatki poniesione na zakup produktów wołowych, podobnie jak przed rokiem, wyniosły 105 mln EUR. W imporcie 47% stanowiło bydło żywe, a 50% mięso. W 2018 r. (w ocenie IERiGŻ – PIB) zakup produktów wołowych i cielęcych może być o 1% większy.