| Autor: redakcja1

Podsumowanie rynku mleka w Polsce (maj 2013)

Poniżej prezentujemy podsumowanie rynku mleka w Polsce w maju 2013 r., opracowane w miesięcznym raporcie przez Agencję Rynku Rolnego.

Podsumowanie rynku mleka w Polsce (maj 2013)
Skup mleka surowego
 
Na rynku krajowym notowany jest dalszy sezonowy wzrost podaży mleka do skupu. W maju 2013 r. producenci dostarczyli do zakładów mleczarskich 865 mln litrów mleka, czyli o 9% więcej niż miesiąc wcześniej.
Był to jednak poziom o 2% niższy niż w maju 2012 r. Ogółem w miesiącach styczeń-maj 2013 r. skup mleka ukształtował się na poziomie 3,9 mld litrów i był o 2% mniejszy niż w tym samym okresie 2012 r.
 
Produkcja artykułów mleczarskich
 
Niższa niż przed rokiem podaż surowca przyczynia się do ograniczania produkcji niektórych przetworów mleczarskich.
 
W maju br. produkcja masła wyniosła około 14 tys. ton i była o 6% mniejsza niż w poprzednim miesiącu i przed rokiem. W okresie pierwszych pięciu miesięcy br. produkcja tego tłuszczu mlecznego w Polsce ukształtowała się w granicach 71 tys. ton, o 1% niższym niż rok wcześniej.
 
Od marca tego roku notuje się sezonowy wzrost produkcji odtłuszczonego mleka w proszku, jednak od początku 2013 roku utrzymuje się ona na poziomie niższym niż rok wcześniej. W maju tego roku wyprodukowano około 12 tys. ton OMP, o 27% więcej niż w miesiącu poprzednim. W odniesieniu do notowań sprzed roku produkcja tego proszku była mniejsza o 3%. Od stycznia do maja br. krajowi wytwórcy ogółem wyprodukowali 40 tys. ton OMP, o 12% mniej niż w porównywalnym okresie 2012 r.
 
W maju br. produkcja serów podpuszczkowych dojrzewających spadła, jednocześnie zwiększając produkcję serów niedojrzewających i twarogów. Według danych GUS w analizowanym miesiącu wytworzono 24 tys. ton serów dojrzewających, o 5% mniej niż w kwietniu. To także 3% zniżka w obrębie roku. Łącznie od stycznia do maja bieżącego roku krajowa produkcja tego asortymentu była o 2% większa niż przed rokiem i wyniosła 124 tys. ton.
 
Handel zagraniczny
 
Od początku 2013 r. utrzymuje się zwiększony światowy popyt na unijne masło i sery. Według danych Komisji Europejskiej w okresie styczeń – kwiecień 2013 r. handlowcy wywieźli poza obszar celny UE 33 tys. ton masła, o 14% więcej niż przed rokiem. Jednocześnie o 11%, do 259 tys. ton zwiększył się eksport serów.
 
Natomiast na niskim poziomie utrzymuje się wywóz mleka w proszku. W okresie pierwszych czterech miesięcy tego roku eksport odtłuszczonego mleka w proszku zmniejszył się o 35%, do 129 tys. ton, a pełnego mleka w proszku o 16%, do 109 tys. ton.
 
Od początku 2013 r. nie słabnie również popyt eksportowy na masło i sery dojrzewające z Polski. W okresie styczeń – kwiecień 2013 r. (wstępne dane Ministerstwa Finansów) z kraju łącznie do krajów UE i krajów trzecich wywieziono około 13 tys. ton masła, a zatem o 20% więcej niż przed rokiem oraz 46 tys. ton serów dojrzewających, co daje 14% zwyżkę.
 
Nadal rośnie eksport serwatki, który w omawianym okresie osiągnął granicę 73 tys. ton, tj. o 18% wyższy niż rok wcześniej. Na niskim poziomie utrzymuje się eksport mleka w proszku. W ciągu pierwszych czterech miesięcy 2013 r. z kraju wywieziono 19 tys. ton odtłuszczonego mleka w proszku, o 22% mniej niż przed rokiem. W tym czasie eksport pełnego mleka w proszku, podobnie jak przed rokiem, wyniósł 5 tys. ton.
 
Import mleka w proszku do UE, pomimo znaczącego wzrostu, utrzymuje się na znikomym poziomie. Z danych KE wynika, że w okresie pierwszych czterech miesięcy 2013 r. wyniósł on 2 tys. ton. Ograniczony był natomiast przywóz masła oraz serów.
 
W okresie styczeń – kwiecień 2013 r. do Unii zaimportowano 13 tys. ton masła, o 63% mniej niż przed rokiem oraz 26 tys. ton serów, co daje 5% spadek. Do Polski w ciągu pierwszych czterech miesięcy br. przywieziono ponad 3 tys. ton masła (o 9% więcej niż przed rokiem), 2 tys. ton PMP (3% wzrost), 6,5 tys. ton serwatki (55% zwyżka) oraz 13 tys. ton serów (o 24% więcej). Z kolei import OMP był o 11% mniejszy niż przed rokiem i wyniósł 6 tys. ton.
 
Ceny skupu mleka (bez VAT)
 
Przy ograniczonych dostawach mleka, ceny skupu utrzymują się na wysokim poziomie. Przez pięć pierwszych miesięcy bieżącego roku ceny skupu mleka kształtowały się na poziomie przeciętnie o około 2% wyższym niż rok wcześniej. Według danych GUS, w maju 2013 r. dostawcy za 100 litrów surowca średnio w kraju uzyskiwali 125,71 zł, a więc nieznacznie, bo o 0,5% mniej niż w kwietniu, chociaż o 8% więcej niż w maju 2012 r.

Czytaj więcej o cenach mleka na Gospodarz.pl
 
W maju 2013 roku najwyższe ceny za mleko uzyskiwali dostawcy z woj. lubuskiego – 134,96 zł/hl i zachodniopomorskiego – 132,63 zł/hl, najniższe natomiast z woj. małopolskiego – 111,48 zł/hl i podkarpackiego – 114,89 zł/hl.
 
Ceny zbytu wybranych artykułów mleczarskich
 
Dobra koniunktura na rynku mleczarskim i ograniczona krajowa produkcja wpływają stymulująco na poziom cen trwałych produktów mleczarskich w Polsce.
 
Według danych GUS, w maju 2013 r. w największym stopniu wzrosły ceny zbytu odtłuszczonego mleka w proszku. Za 1 kg tego produktu krajowi wytwórcy uzyskiwali średnio 13,05 zł/kg (z VAT), o 7% więcej niż przed miesiącem oraz to 47% wzrost w relacji rocznej.
 
W zbycie znacząco podrożało także masło. W maju br. za masło konfekcjonowane przeciętnie w kraju płacono 16,55 zł/kg (z VAT), a za masło w blokach 16,09 zł/kg (z VAT), a zatem odpowiednio o 3% i o 6% więcej niż w kwietniu. W odniesieniu do notowań sprzed roku cena zbytu masła w blokach była o 26% wyższa, a masła konfekcjonowanego o 10%.

Czytaj więcej o maśle i cenach masła na Gospodarz.pl
 
Ceny sera Gouda w piątym miesiącu 2013 r. wzrosły o 2% w porównaniu z notowaniami z poprzedniego miesiąca, kształtując się na poziomie 14,99 zł/kg (z VAT). Jednocześnie Edam podrożał o 1%, do 15,22 zł/kg (z VAT). Wymienione gatunki serów były droższe niż przed rokiem o 7-11%.
 
W czerwcu br. odnotowano dalszy wzrost cen masła, mleka w proszku i serów dojrzewających. Z danych zebranych w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, za masło w blokach przeciętnie uzyskiwano 15,81 zł/kg (bez VAT), o 5% więcej niż przed miesiącem. W tym czasie OMP, podrożało o 3%, do 12,77 zł/kg. Za ser Edam płacono 14,04 zł/kg, a za Goudę 14,20 zł/kg (bez VAT), w obu przypadkach o 2% więcej niż w maju.
 
Ceny produktów mleczarskich na rynkach zagranicznych
 
Na rynku światowym ceny produktów mleczarskich od początku 2013 r. są znacząco wyższe niż rok wcześniej. W Oceanii w dniu 21 czerwca 2013 roku cena odtłuszczonego mleka w proszku średnio wynosiła 4.375 USD/t, a pełnego mleka w proszku 4.750 USD/t. W ciągu miesiąca OMP i PMP potaniały odpowiednio o 8% i o 10%. Jednocześnie za masło przeciętnie płacono 4.100 USD/t, o 1% mniej niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku masło było droższe o 37%, a mleko w proszku o 50-67%.
 
W USA od końca kwietnia tego roku utrzymuje się spadkowa tendencja cen masła. W dniu 28.06.2013 r. na giełdzie w Chicago za ten rodzaj tłuszczu uzyskiwano średnio 3.147 USD/t, o 7% mniej niż w porównywalnym okresie maja br. i przed rokiem. Rosną natomiast ceny OMP. W analizowanym okresie ceny tego proszku ukształtowały się na poziomie 3.787 USD/t, o 2% wyższym niż przed miesiącem i o 46% większym niż rok wcześniej.
 
W portach Europy Zachodniej (baza FOB) w czerwcu br. (po spadku w maju) odnotowano wzrost cen monitorowanych produktów mleczarskich. Według danych USDA z 21 czerwca 2013 r. za masło płacono przeciętnie 5.238 USD/t, o 3% więcej niż przed miesiącem. W tym czasie cena odtłuszczonego mleka w proszku wzrosła o 4%, do 4.175 USD/t, a pełnego mleko w proszku o 2%, do 4.800 USD/t. W odniesieniu do notowań sprzed roku masło było droższe o 52%, a proszek mleczny kosztował o 49-53% więcej.
 
Na rynkach wewnętrznych monitorowanych krajów UE (tj. Niemiec, Francji i Holandii) w dniach 23-26.06.2013 r. wytwórcy za masło przeciętnie uzyskiwali w granicach 4,15-4,40 EUR/kg. W ciągu miesiąca ceny masła wzrosły na rynku niemieckim i holenderskim odpowiednio o 2% i o 4%, a we Francji utrzymały się na tym samym poziomie.
 
W dniach 23-26.06.2013 r. na rynku holenderskim za odtłuszczone mleko w proszku, tak jak miesiąc wcześniej, płacono 3,08 EUR/kg. W tym czasie w Niemczech i we Francji proszek ten potaniał o 0,3-2%, do 3,15-3,18 EUR/kg.
 
W trzech ww. krajach UE ceny pełnego mleka w proszku kształtowały się w zakresie 3,60-3,69 EUR/kg, o 1-3% niższym niż miesiąc wcześniej. Ceny monitorowanych artykułów były znacząco wyższe niż przed rokiem – masła o 52-66%, a mleka w proszku o 42-47%.
 
Produkcja mleka w Chorwacji
 
Na mocy Decyzji Rady Unii Europejskiej z dnia 5 grudnia 2011 r. w sprawie przyjęcia Republiki Chorwacji do Unii Europejskiej, na rok kwotowy 2013/2014, jak i na 2014/2015, Chorwacji przyznano kwotę mleczną w wysokości 765 tys. ton. Stanowi to 0,5% limitu produkcji mleka dla UE-28. Referencyjną zawartość tłuszczu dla Chorwacji ustalono na poziomie 40,70 g/kg, a rezerwa restrukturyzacyjna wynosi 15 tys. ton.
 
Z dostępnych danych Eurostat wynika, że w 2012 r. pogłowie krów w Chorwacji wynosiło 181 tys. szt., a produkcja mleka w 2011 r. ukształtowała się w granicach 678 tys. ton. W UE-27 było to odpowiednio 23.023 tys. szt. i 156.377 tys. ton.


Tagi:
źródło: