Ceny produktów mleczarskich na rynkach zagranicznych
Obserwowany od początku 2013 r. wzrost cen przetworów mlecznych na rynku światowym, w ostatnim czasie uległ wyhamowaniu. Niemniej jednak w dalszym ciągu u większości ważnych eksporterów tych produktów ceny znacząco przekraczają poziomy notowane w 2012 r.
W Oceanii na początku sierpnia bieżącego roku za masło oferowano 4.150 USD/t, tj. o 2% więcej niż na początku lipca. Ceny odtłuszczonego mleka w proszku ukształtowały się w granicach 4.550 USD/t, a pełnego mleka w proszku 4.913 USD/t i były o 1-2% większe niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do notowań sprzed roku masło było droższe o 48%, a mleko w proszku o 63-73%.
W USA od kwietnia 2013 roku notowana jest spadkowy trend cen masła. W dniu 2 sierpnia bieżącego roku na giełdzie w Chicago za tłuszcz ten płacono 3.175 USD/t, czyli o 6% mniej niż przed miesiącem i o 15% niż rok wcześniej. Z kolei dalszy wzrost wykazują ceny OMP. W analizowanym przedziale czasowym za proszek ten uzyskiwano 3.924 USD/t, o 3% więcej niż przed miesiącem i o 41% niż przed rokiem.
W portach Europy Zachodniej (baza FOB) na początku sierpnia odnotowano dalszy wzrost cen masła. Według danych USDA 2 sierpnia 2013 r. za ten rodzaj tłuszczu płacono średnio 5.450 USD/t, o 1% więcej niż przed miesiącem. Jednocześnie odtłuszczone mleko w proszku zdrożało o 2%, do 4.200 USD/t, a pełne mleko w proszku o 3%, do 4.825 USD/t. W portach Europy Zachodniej ceny masła, w odniesieniu do notowań sprzed roku, zwiększyły się o 62%, a mleka w proszku o 47-53%.
U wiodących unijnych producentów artykułów mleczarskich, a więc w w Niemczech, Francji i w Holandii w dniach 28-31.07.2013 r. za masło trzeba było zapłacić przeciętnie 4,16-4,30 EUR/kg. W Niemczech cena tego produktu od początku lipca utrzymuje się na stabilnym poziomie. Jednak w odniesieniu do notowań sprzed miesiąca, w Holandii tłuszcz ten potaniał o 1%, a we Francji o 2%.
W tychże krajach średnie ceny odtłuszczonego mleka w proszku kształtowały się w granicach 3,17-3,20 EUR/kg i były o 1-3% wyższe niż miesiąc wcześniej.
W tym czasie na rynku holenderskim pełne mleko w proszku podrożało o 3%, do 3,69 EUR/kg, a na rynku niemieckim tylko o 0,3% do 3,70 EUR/kg. Jednocześnie we Francji cena PMP spadła o 2%, do poziomu 3,69 EUR/kg.
W monitorowanych krajach masło było droższe niż przed rokiem o 50-56%, a mleko w proszku o 40-49%.