W okresie 15.04-21.04.2019 r. cena tusz kategorii A/C/Z1 klasy R32 była w Polsce o 17% mniejsza niż w UE - 366,63 EUR/dt i wyniosła 306,12 EUR/dt. Tusze kategorii A/C/Z klasy R3 były droższe niż w Polsce też u naszych głównych odbiorców mięsa wołowego, tj. we Włoszech o 24%, Niemczech o 13%, Hiszpanii o 20% i Francji o 12%.
W marcu 2019 r. w porównaniu z grudniem 2018 r. mięso wołowe staniało w detalu o 0,1%, a cielęce zdrożało o 0,2%. Ceny detaliczne różnych rodzajów mięsa wołowego zmieniły się minimalnie. Spośród asortymentów monitorowanych przez GUS staniały: szponder, czyli mięso wołowe z kością z 20,15 do 20,03 zł/kg, mięso wołowe z kością – rostbef i antrykot z 28,50 do 28,49 zł/kg, mięso wołowe bez kości z udźca z 33,79 do 33,77 zł/kg, mięso cielęce z kością z 29,71 do 29,50 zł/kg, a także mięso cielęce bez kości z 49,89 do 49,85 zł/kg.
Liczba ubitych sztuk bydła zmniejszyła się w okresie styczeń-luty 2019 r. o 8% do 278,8 tys. szt., na co złożył się spadek ubojów byków o 7,8%, krów o 10,7%, jałówek o 2,3% oraz cieląt o 12,7%. Podobnie jak przed rokiem największy udział wśród ubitych sztuk bydła miały byki - 51,1%, a następnie krowy - 29,5%. Większy udział w ubojach miały byki o 0,1 pkt. proc. i jałówki o 1,0 pkt proc. do 16,5%, a mniejszy cielęta o 0,2 pkt. proc. do 2,9%.