| Autor: redakcja1

Niewielki spadek produkcji bydła w UE (I-VII 2014)

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej w okresie styczeń-lipiec 2014 roku kraje UE-28 wyprodukowały jedynie o 0,1% mniej bydła liczonych w tonach niż przed rokiem, a ubój w sztukach zmalał w tym czasie o 1% - podaje FAMMU/FAPA.

Niewielki spadek produkcji bydła w UE (I-VII 2014)

Produkcja bydła w UE

Produkcja bydła w „starych” krajach UE zmniejszyła się trochę bardziej, bo o 1%, a w sztukach spadła o 1,8%. Zniżki produkcji w UE-28 związane były głównie z młodym bydłem i wyniosły 10,4%.

W analizowanym czasie więcej bydła w tonach wyprodukowała:

  • Polska - 16,9%,

  • Irlandia - 15%,

  • Estonia - 10,9%,

  • Litwa - 10,1%,

  • Cypr - 4%,

  • Luksemburg - 4%,

  • Szwecja - 4%,

  • Niemcy - 3%,

  • Malta - 2,9%,

  • Wielka Brytania – 2,8%,

  • Belgia -2,7%.

Z kolei największe obniżki produkcji odnotowano w:

  • Bułgarii - 21,5%,

  • we Włoszech - 18,6%,

  • na Słowacji - 9,2%,

  • w Grecji - 8,7%,

  • Portugalii - 6,4%,

  • Chorwacji - 5%,

  • Hiszpanii - 3,4%,

  • Austrii - 3%,

  • na Węgrzech - 2,6%.



Tagi:
źródło: