Jest to związane z dużym udziałem eksportu wołowiny w krajowej produkcji w 2019 r. wyniósł on 85%. W Polsce, podobnie jak na rynku UE, od października 2019 r. do lutego 2020 r. utrzymywał się zwyżkowy trend cen skupu bydła rzeźnego. Od marca br., w wyniku rozprzestrzeniania się na świecie, w tym także w Europie i w Polsce pandemii koronawirusa, nastąpiła dynamiczna zniżka cen.
Wprowadzone ograniczenia handlowe między krajami Wspólnoty, które są najważniejszymi importerami wołowiny z Polski spowodowały spadek zapotrzebowania na asortyment wołowy, co wpłynęło na zmniejszenie się cen bydła.
W kwietniu 2020 r. (dane GUS) krajowi dostawcy za bydło łącznie, ale z wykluczeniem cieląt uzyskiwali 6,12 zł/kg. Był to poziom cen niższy o 2% niż w marcu br. oraz o 6% niż przed rokiem. Cena młodego bydła wyniosła 6,22 zł/kg i była mniejsza o 1,5% niż w poprzednim miesiącu oraz o 5% niż przed rokiem.
W zależności od regionu ceny żywca wołowego w Polsce kształtowały się od 5,35 zł/kg w woj. pomorskim i 5,51 zł/kg w woj. podkarpackim do 7,13 zł/kg w woj. lubelskim i 6,49 zł/kg w woj. mazowieckim. Bydło rzeźne, w stosunku do marca br., potaniało w czternastu województwach, najbardziej w woj. lubuskim o 9,1% i kujawsko-pomorskim o 7,9%. Wzrost cen zaobserwowano tylko w woj. lubelskim o 9,7% i mazowieckim o 1,3%.
W maju br. nastąpiła dalsza zniżka cen żywca wołowego. W miesiącu tym w zakładach monitorowanych przez ZSRIR MRiRW bydło rzeźne skupowano po 5,83 zł/kg, a więc taniej o 1% niż w kwietniu br. oraz o 7% niż przed rokiem.