We wrześniu 2018 r. bydło ogółem z wykluczeniem cieląt nabywano po 6,48 zł/kg, a wiec taniej o 0,04 zł/kg niż w sierpniu, ale o 3% drożej niż przed rokiem. Cena młodego bydła wynosiła 6,76 zł/kg i była podobna do ceny z sierpnia br. oraz o 4% większa niż we wrześniu 2017 r.
Ceny bydła rzeźnego były zróżnicowane regionalnie. Najwięcej za żywiec wołowy płacono producentom z woj. zachodniopomorskiego - 7,11 zł/kg i świętokrzyskiego - 7,97 zł/kg, a najmniej – z woj. mazowieckiego - 5,70 zł/kg i warmińsko-mazurskiego - 6,24 zł/kg. W stosunku do sierpnia 2018 r. ceny żywca wołowego zmniejszyły się w dziewięciu województwach, najbardziej w woj. opolskim - o 5,4%. Zwyżkę cen zaobserwowano w siedmiu województwach, w tym największą w woj. lubuskim - o 6,4%.
W październiku 2018 r. ceny zakupu bydła stopniowo rosły. Według danych ZSRIR MRiRW, w dniach 15–21.10.2018 r. za żywiec wołowy krajowym producentom płacono 6,77 zł/kg. Był to poziom cen o 1% wyższy niż przed miesiącem oraz rokiem.