Jest to spowodowane m.in. utrzymującym się zapotrzebowaniem na wołowinę, pomimo ograniczonej działalności lokali gastronomicznych, przy niższych dostawach żywca do rzeźni. Wysoki poziom cen wynika także z rosnących kosztów produkcji związanych z wysokimi cenami pasz. Według danych GUS w maju br. krajowi dostawcy za bydło ogółem, ale bez cieląt uzyskiwali 7,26 zł/kg, czyli więcej o 1% niż w kwietniu br. oraz o 17% niż przed rokiem. Cena młodego bydła ukształtowała się na poziomie 7,36 zł/kg, tj. wyższym o 1% niż w poprzednim miesiącu oraz o 16% niż w maju 2020 r.
W zależności od regionu ceny żywca wołowego w Polsce kształtowały się od 6,48 zł/kg w woj. pomorskim i 6,52 zł/kg w woj. podkarpackim, do 7,79 zł/kg w woj. małopolskim i 7,64 zł/kg w woj. kujawsko-pomorskim. Bydło rzeźne, w stosunku do kwietnia br., podrożało w dwunastu województwach, w największym stopniu w woj. lubuskim o 4,9% i kujawsko-pomorskim o 4,6%. Zniżkę cen odnotowano w czterech województwach, największy w woj. lubelskim o 4,3%.
W czerwcu br. ceny żywca wołowego wykazywały dalszy wzrost. W dniach 14–20 czerwca 2021 r. w zakładach monitorowanych przez ZSRIR MRiRW bydło rzeźne nabywano po 7,41 zł/kg, czyli drożej o 4,5% niż przed miesiącem oraz o 22% niż rok wcześniej.