| Autor: redakcja1

Krajowe ceny bydła na targowiskach (11.12.2016)

Analiza cen zebranych w ZSRIR MRiRW wskazuje, iż w okresie 4-11.12.2016 r., krajowe w transakcjach targowiskowych wzrosły ceny krów wybrakowanych i spadły ceny cieląt oraz młodego bydła opasowego.

Krajowe ceny bydła na targowiskach (11.12.2016)

Średnie krajowe ceny bydła uzyskane w transakcjach targowiskowych

Kategoria informacji
Tydzień
Zmiana
11.12.2016
4.12.2016
Tygodniowa w %
Cielęta 60 – 100 kg
Cena w zł/kg
11,64
11,92
-2,4
Szacunkowa podaż w szt.
154
153
0,6
Szacunkowa sprzedaż w szt.
129
125
3,1
Młode bydło opasowe
Cena w zł/kg
6,59
6,60
-0,2
Szacunkowa podaż w szt.
305
303
0,7
Szacunkowa sprzedaż w szt.
273
272
0,4
Krowy wybrakowane
Cena w zł/kg
4,06
3,93
3,2
Szacunkowa podaż w szt.
404
390
3,5
Szacunkowa sprzedaż w szt.
333
322
3,3

Ceny bydła na targowiskach
 
Jak wskazują dane z resortu rolnictwa, na przestrzeni omawianego tygodnia wzrosły notowania krów wybrakowanych, za które średnio płacono 4,06 zł/kg. Porównując do ubiegłego tygodnia jest to aż 3,2% zwyżka. Z kolei zasoby liczone w szt. zwiększyły się o 3,5%, czyli o 14 szt. W przypadku handlu także zaobserwowano wzrosty o 3,3%, a więc o 11 szt.
 
W okresie od 4 do 11 grudnia br. na rynku wołowiny i cielęciny w Polsce odnotowano spadek średniej ceny młodego bydła opasowego. Przed tygodniem można było otrzymać za kilogram 6,60 zł, w dniu 11 grudnia br. cena ta zniżkowała o 0,2% i wyniosła 6,59 zł/kg. Przez tydzień wzrostowi uległa za to podaż omawianego rodzaju o 0,7% do 305 szt. Natomiast w przypadku sprzedaży to wzrost o 0,4% do 273 szt.
 
Na przestrzeni omawianego tygodnia zmniejszyły się o 2,4% do 11,64 zł/kg stawki proponowane za cielęta w wadzie od 60 do 100 kg. Tydzień wcześniej wyceniono je na 11,92 zł/kg. Biorąc pod uwagę ilość odstawień zaobserwowano wzrost z 153 szt. do 154 szt., co w skali tygodnia oznacza zwyżkę o 0,6%. Jednocześnie w analizowanym czasie zwiększyła się sprzedaż cieląt o 4 szt. z 125 szt. do 129 szt. w ujęciu tygodniowym jest to zatem mniej o 3,1%.


Tagi:
źródło: