W Polsce poziom konsumpcji wołowiny jest mniejszy niż średnio w UE. Według szacunków IERiGŻ–PIB w 2018 r. przeciętny mieszkaniec Polski mógł spożyć 3,3 kg mięsa wołowego względem 3,2 kg w 2017 r.
Jednocześnie konsumpcja wołowiny w UE-28 w 2018 r. mogła wynieść 10–11 kg na osobę, w krajach tzw. starej Unii (UE–15) – 12–13 kg, a w nowych krajach członkowskich (UE–13) – 3–4 kg na osobę.
Stopniowa poprawa dochodów ludności oraz zwiększające się pogłowie mięsnych ras bydła, których mięso odznacza się lepszymi właściwościami kulinarnymi będą sprzyjały dalszemu wzrostowi krajowego spożycia mięsa wołowego. W 2019 r., w ocenie IERiGŻ–PIB, może ono wynieść 3,4 kg na mieszkańca.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
pixabay.com