Jak wynika z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w marcu 2020 r. indeks cen produktów mlecznych na świecie, po czteromiesięcznej zwyżce, uległ spadkowi.
W omawianym miesiącu wskaźnik ten ukształtował się w granicy 203,5 pkt., a więc o niższej 3% niż w lutym 2020 r. i o 0,4% niż w marcu 2019 r.
Spadek wskaźnika cen artykułów mleczarskich w marcu 2020 r. było efektem sporych spadków cen mleka w proszku, do czego przyczynił się mniejszy światowy popyt importowy, spowodowany głównie wprowadzeniem środków ograniczających w celu kontroli rozprzestrzeniania się Covid-19. W marcu 2020 r. umiarkowanej zniżce uległy także notowania cen masła i sera, z uwagi na ograniczony popyt przywozowy na dostawy spot, pomimo sezonowo mniejszej dostępności eksportowej tych produktów w Oceanii.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu