Niższa produkcja wołowiny, a także pogorszenie warunków eksportu do Turcji i Rosji wpływa na ograniczenie wywozu z UE produktów wołowych. W okresie styczeń – sierpień 2013 r. unijny eksport wołowiny i cielęciny wyniósł 289 tys. ton i był o 15% mniejszy niż przed rokiem. Jednocześnie do UE zaimportowano 221 tys. ton asortymentu wołowego, o 8% więcej niż w tym samym okresie roku ubie głego.
Komisja Europejska przewiduje, że w 2013 r., eksport unijnego mięsa wołowego i cielęcego do krajów trzecich będzie mniejszy niż rok wcześniej. Jednocześnie import może być o około 10% większy niż w 2012 r.
Mniejszy niż przed rokiem jest również eksport wołowiny z Polski. W okresie styczeń – sierpień 2013 r. z kraju wywieziono 220 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych, czyli o 2% mniej niż przed rokiem. Szacuje się, że w całym 2013 r. eksport produktów z tego gatunku mięsa, podobnie jak w minionym roku, może ukształtować się na poziomie 330 tys. ton.
Import wołowiny i cielęciny, pomimo wzrostu nadal jest na stosunkowo niskim poziomie. W okresie pierwszych ośmiu miesięcy 2013 r. do Polski w ekwiwalencie mięsa sprowadzono 17 tys. ton żywca oraz produktów wołowych i cielęcych, tj. o 3,6 tys. ton więcej niż przed rokiem.
O wzroście importu zadecydował przede wszystkim większy przywóz bydła, w tym głownie cieląt. W omawianym czasie do kraju sprowadzono 43 tys. szt. bydła, a więc to o 67% więcej niż przed rokiem. Ocenia się, że w całym 2013 r. import wołowiny i cielęciny wyniesie blisko 26 tys. ton i będzie o 13% wyższy niż w poprzednim roku.