W 2019 r. z Polski wyeksportowano 471 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych w ekwiwalencie tusz, a zatem mniej o 2% niż przed rokiem, a całkowite przychody z wywozu zmniejszyły się o 5% do 1,5 mld EUR - 6,6 mld zł.
Import ukształtował się w granicy 47 tys. ton i był o 10% niższy niż w 2018 r., a wydatki poniesione na zakup produktów wołowych i cielęcych obniżyły się o 12% do 164 mln EUR - 705 mln zł.
W strukturze asortymentowej eksportu produktów wołowych z Polski 90% udział stanowiło mięso. W 2019 r. z Polski wywieziono 378 tys. ton mięsa wołowego, przede wszystkim do krajów UE. Unijnymi odbiorcami tego asortymentu z Polski były m.in.: Włochy - 86 tys. ton i 23%, Niemcy - 61 tys. ton i 16%, Niderlandy - 39 tys. ton i 10%, Hiszpania - 30 tys. ton i 8% oraz Francja - 21 tys. ton i 5%, a spoza UE – przede wszystkim Izrael - 14 tys. ton i 4%.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl