Import wołowiny
Najwięcej tego gatunku mięsa sprowadzono tradycyjnie z Brazylii - 70,2 tys. ton, Urugwaju - 26,1 tys. ton oraz z Argentyny - 20 tys. ton. Udział tych trzech krajów w imporcie ogółem do Unii ukształtował się na poziomie 72%.
W analizowanym czasie sprowadzono również 16,4 tys. ton wołowiny z Australii oraz niemal 11 tys. ton ze Stanów Zjednoczonych. Zakup tego gatunku mięsa z Nowej Zelandii wyniósł 8,6 tys. ton, a ze Szwajcarii ukształtował się w granicy 2,7 tys. ton.
Eksport wołowiny
W okresie I-VI br. kraje Wspólnoty wyeksportowały łącznie 262,5 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego w ekwiwalencie mięsa, czyli o 23 tys. ton więcej niż w analogicznym czasie 2013 r. Handel z Rosją wzrósł o 83,5% do 59,6 tys. ton, a dostawy do Bośni i Hercegowiny, byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii oraz do Szwajcarii zwyżkowały odpowiednio o 58,0% do 15,1 tys. ton, o 6,3% do 5,1 tys. ton oraz o 9,8% do 13,8 tys. ton.
Więcej tych towarów trafiło z Unii do Wybrzeża Kości Słoniowej o 36,3% do 12,9 tys. ton, Libanu o 33,2% do 18,6 tys. ton, a także do Kosowa o 64,7% do 2,8 tys. ton i Albanii o 10,2% do 1,4 tys. ton. Dostawy do Turcji kontynuowały spadek, wynosząc jedynie 1,4 tys. ton. Zmalał również eksport tych towarów do Ghany o 6,6% do 17,2 tys. ton oraz do Norwegii o 49,2% do około 4 tys. ton.
Jak wskazuje FAMMU/FAPA w okresie I-VI 2014 r. Unia pozostawała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami. Biorąc jednak pod uwagę ujemny bilans wynoszący minus 44,3 tys. ton w handlu mięsem wołowym - świeżym, chłodzonym, mrożonym oraz konserwowanym należy stwierdzić, że Wspólnota była w miesiącach styczeń-czerwiec 2014 roku importerem netto tego gatunku mięsa.