W efekcie postępującego procesu integracji i globalizacji na poziom cen produktów rolnych, w tym także wołowiny, w Polsce mają wpływ nie tylko uwarunkowania podażowo-popytowe w kraju, ale również u czołowych producentów wołowiny w UE oraz kurs złotego wobec euro.
Jest to związane z dużym udziałem wywozu wołowiny w krajowej produkcji. Poza tym, polska wołowina jest w dalszym ciągu konkurencyjna cenowo na rynku unijnym, a jej ceny są o 12–22% mniejsze od średniej w UE.
Według Departamentu Rolnictwa USA w 2019 r. światowa produkcja wołowiny mogła być o 2% niższa niż w 2018 r. i wynieść 61,3 mln ton, o czym zadecydowało jej zmniejszenie głównie w UE oraz w krajach znajdujących się poza pierwszą dziesiątką największych producentów wołowiny.
Produkcja wołowiny w krajach UE w 2019 r. prawdopodobnie była o 0,5% mniejsza niż w 2018 r. i mogła wynieść 8 mln ton.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl