| Autor: redakcja6

Dynamiczny wzrost cen odtłuszczonego mleka w proszku na aukcji Fonterry

Dnia 2 kwietnia 2013 roku na 89 aukcji internetowej platformy handlowej GDT, zanotowano dynamiczny wzrost cen wszystkich produktów mleczarskich oprócz pełnotłustego mleka w proszku.

Dynamiczny wzrost cen odtłuszczonego mleka w proszku na aukcji Fonterry
19-procentową zwyżkę cen przetworów mleczarskich notowano już przed dwoma tygodniami. Wówczas odnotowano rekordowo wysoką ich średnią cenę, która ukształtował się na poziomie 4,97 tys. USD/t i była o 6% wyższa względem poprzedniego przetargu oraz o 2,9% wyższa niż rekordowa z marca 2011 roku.
 
Najbardziej drastyczny wzrost cen zaobserwowano w obrębie odtłuszczonego mleka w proszku, które sprzedawane było o 27% drożej niż na poprzednim przetargu - po 5,14 tys. USD/t. Jednocześnie, cena ta była o 1,38 tys. USD/t wyższa niż przed miesiącem będąc najwyższą od pięciu lat i znacząco przewyższając stawki z USA i Europy.
 
Do głównych przyczyn takiego obrotu sprawy zalicza się suszę panującą w Nowej Zelandii, która przyczyniła się do spadku produkcji mleka i przetworów mlecznych. Świadczy o tym ilość OMP na ostatnim przetargu GDT, która była o połowę mniejsza niż przed rokiem.
 
Niemniej jednak średnie ważone ceny za jedną tonę PMP, które przed dwoma tygodniami zwyżkowały, bardzo dynamicznie spadły wobec poprzedniej aukcji i osiągnęły poziom 5,1 tys. USD/t (spadek o 16 USD, tj. o 0,3%). W związku z tym pełnotłuste mleko w proszku było tańsze o 42 USD/t niż odtłuszczony proszek.
 
Oprócz OMP na ostatniej aukcji sporą zwyżkę cen zanotowano również w obrębie sera cheddar. Średnia ważona cena osiągnęła poziom 4,62 tys. USD/t i była najwyższa od lipca 2011 roku (wzrost o 7,1%).


Tagi:
źródło: