| Autor: redakcja1

Chiny będą rozwijać produkcję mięsa halal

Wuzhong, miasto w Chinach leżące w północno-zachodniej części autonomicznego regionu Ningxia Hui, ma wkrótce stać się największym chińskim centrum krajowym oraz eksportowym mięsa halal – podaje FAMMU/FAPA.

Chiny będą rozwijać produkcję mięsa halal

Produkcja mięsa halal w Chinach

Miejscowe władze planują założyć farmę bydła oraz zamierzają zagwarantować wszystkie standardy autentyczności produkcji typu halal. Aktualnie w Wuzhong żyje 726 tys. muzułmanów, co stanowi 53% całej społeczności. Naturalnym rynkiem zbytu produkowanej w tych okolicach żywności halal będą kraje Bliskiego Wschodu oraz Afryki Północnej.

 

W 2014 r. Chiny wyeksportowały 6,5 tys. ton mięsa wołowego wartego 59 mln USD, a więc o 11% więcej niż rok wcześniej. Zwyżkę wysyłki osiągnięto dzięki zwiększeniu się sprzedaży do Kirgistanu, Hongkongu oraz Korei Północnej. Wywóz do Malezji oraz większości krajów Bliskiego Wschodu zmalał z uwagi na wymagania odbiorców, którzy zainteresowani byli głównie produktami halal.

 

Niemniej jednak, w 2010 r. kraje Bliskiego Wschodu były największym odbiorcą chińskiej wołowiny. W tym czasie eksport tego gatunku mięsa z Chin osiągnął rekordowy poziom ponad 22 tys. ton. W 2014 r. Chińczycy wysłali również 2,2 tys. ton mięsa owczego o wartości 20 mln USD. Wielkość tego wywozu pozostała jednak poniżej rekordowego wyniku odnotowanego w 2010 r.

 

Chiński przemysł mięsa wołowego oraz owczego przechodzą aktualnie proces konsolidacji oraz modernizacji. Producenci pokonujący przeszkody strukturalne, zmuszeni są do zachowania odpowiedniego poziomu standardów oraz bezpieczeństwa żywności, co w przyszłości zapewni rozwój tych gałęzi przemysłu, a także odpowiednie zyski z handlu.



Tagi:
źródło: