Partner serwisu Bydło i mleko
Kategorie
Zobacz również tu
-
Indeks cen produktów mięsnych FAO
2025-04-11 -
Ogórki pod kontrolą IJHARS
2025-04-11 -
Rynek mięsa w Polsce (30.03.2025)
2025-04-11
Poznaj produkty
-
SILOSY
2011-05-25 -
Stabilizator opadania - SO 400/500
2011-01-04 -
Pasy klinowe "Garden Belts™"
2013-11-20 -
Pług półzawieszany DRAGON S – 5
2020-02-20 -
Okna przesuwne
2014-03-26
Chiny – Spadek produkcji wołowiny
W nadchodzącym roku produkcja chińskiego mięsa będzie o 3 procent niższa od tegorocznej i osiągnie poziom 81,4 mln ton.
W dalszym ciągu najwięcej w tym kraju spożywa się mięsa wieprzowego, którego udział wynosi 63 procent. W przypadku drobiu jest to udział 23 procent w całej produkcji mięs, 7 procent przypada wołowinie, a mięso owcze stanowi 6 procent ogólnego spożycia mięs.
Niestety w nadchodzącym roku mniej będzie mięsa wołowego i to o 1 procent wobec aktualnej produkcji, która wynosi 5,5 mln ton. Na taki stan rzeczy niemały wpływ będzie miał spadek pogłowia bydła o 1 procent, czyli do granicy 46,2 mln sztuk. W związku z tym zwiększy się import tego gatunku mięsa o 7 procent osiągając wynik 45 tysięcy ton.
Również o 4 procent wzrośnie eksport, który zamknie się w ilości 57 tysięcy ton, a to za sprawą większego zainteresowania mięsem wołowym.
