| Autor: redakcja1

Chiny – Spadek produkcji wołowiny

W nadchodzącym roku produkcja chińskiego mięsa będzie o 3 procent niższa od tegorocznej i osiągnie poziom 81,4 mln ton.

Chiny – Spadek produkcji wołowiny

W dalszym ciągu najwięcej w tym kraju spożywa się mięsa wieprzowego, którego udział wynosi 63 procent. W przypadku drobiu jest to udział 23 procent w całej produkcji mięs, 7 procent przypada wołowinie, a mięso owcze stanowi 6 procent ogólnego spożycia mięs.

Niestety w nadchodzącym roku mniej będzie mięsa wołowego i to o 1 procent wobec aktualnej produkcji, która wynosi 5,5 mln ton. Na taki stan rzeczy niemały wpływ będzie miał spadek pogłowia bydła o 1 procent, czyli do granicy 46,2 mln sztuk. W związku z tym zwiększy się import tego gatunku mięsa o 7 procent osiągając wynik 45 tysięcy ton.

Również o 4 procent wzrośnie eksport, który zamknie się w ilości 57 tysięcy ton, a to za sprawą większego zainteresowania mięsem wołowym.



Tagi:
źródło: