Partner serwisu Bydło i mleko
Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-11-22
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-22 -
Wyniki kontroli jakości przekąsek słonych
2024-11-22 -
Ceny serów w Polsce (10.11.2024)
2024-11-22
Poznaj produkty
-
Ładowacz czołowy STOLL do ciagnika DONG FENG
2014-11-28 -
Pilniki do korekcji racic WG1340
2014-08-05 -
Traktorek Yanmar Ke-3D 4x4
2011-12-23 -
Ser wiejski
2012-01-10
Chiny – Spadek produkcji wołowiny
W nadchodzącym roku produkcja chińskiego mięsa będzie o 3 procent niższa od tegorocznej i osiągnie poziom 81,4 mln ton.
W dalszym ciągu najwięcej w tym kraju spożywa się mięsa wieprzowego, którego udział wynosi 63 procent. W przypadku drobiu jest to udział 23 procent w całej produkcji mięs, 7 procent przypada wołowinie, a mięso owcze stanowi 6 procent ogólnego spożycia mięs.
Niestety w nadchodzącym roku mniej będzie mięsa wołowego i to o 1 procent wobec aktualnej produkcji, która wynosi 5,5 mln ton. Na taki stan rzeczy niemały wpływ będzie miał spadek pogłowia bydła o 1 procent, czyli do granicy 46,2 mln sztuk. W związku z tym zwiększy się import tego gatunku mięsa o 7 procent osiągając wynik 45 tysięcy ton.
Również o 4 procent wzrośnie eksport, który zamknie się w ilości 57 tysięcy ton, a to za sprawą większego zainteresowania mięsem wołowym.