| Autor: redakcja1

Ceny bydła na targowiskach (17.03.2016)

Analiza cen zebranych w ZSRIR MRiRW wskazuje, iż w okresie 10-17.03.2017 r. w transakcjach targowiskowych wzrosły ceny młodego bydła, spadły cieląt, a niezmienne pozostały ceny krów wybrakowanych.

Ceny bydła na targowiskach (17.03.2016)

Średnie krajowe ceny bydła uzyskane w transakcjach targowiskowych

Kategoria informacji

Tydzień

Zmiana

17.03.2017

10.03.2017

Tygodniowa w %

Cielęta 60 – 100 kg

Cena w zł/kg

12,07

12,25

-1,5

Szacunkowa podaż w szt.

231

173

33,5

Szacunkowa sprzedaż w szt.

169

145

16,6

Młode bydło opasowe

Cena w zł/kg

7,19

6,93

3,8

Szacunkowa podaż w szt.

206

202

2,0

Szacunkowa sprzedaż w szt.

167

163

2,5

Krowy wybrakowane

Cena w zł/kg

4,43

4,43

0,0

Szacunkowa podaż w szt.

340

340

0,0

Szacunkowa sprzedaż w szt.

255

255

0,0


Ceny bydła na targowiskach

 

W okresie od 10 do 17 marca 2017 r. na rynku wołowiny i cielęciny w Polsce odnotowano wzrost średniej ceny młodego bydła opasowego. Przed tygodniem można było otrzymać za kilogram 6,93 zł, w dniu 17 marca br. cena ta zwyżkowała o 3,8% i wyniosła 7,19 zł/kg. Przez tydzień wzrostowi uległa za to podaż omawianego rodzaju bydła o 2% do 206 szt. Natomiast w przypadku sprzedaży to zwyżka o 2,5% do 167 szt.

 

Jak wskazują dane z resortu rolnictwa, na przestrzeni omawianego tygodnia niezmienne zostały notowania krów wybrakowanych, za które średnio płacono 4,43 zł/kg. Z kolei zasoby liczone w szt. i handel również się nie zmieniły i podobnie jak tydzień wcześniej wyniosły odpowiednio 340 szt. i 255 szt.

 

Na przestrzeni omawianego tygodnia zmniejszyły się o 1,5% do 12,07 zł/kg stawki proponowane za cielęta w wadzie od 60 do 100 kg. Tydzień wcześniej wyceniono je na 12,25 zł/kg. Biorąc pod uwagę ilość odstawień zaobserwowano zwyżkę ze 173 szt. do 231 szt., co w skali tygodnia oznacza wzrost o 33,5%. Jednocześnie w analizowanym czasie zwiększyła się sprzedaż cieląt o 1 szt. z 145 szt. do 169 szt. w ujęciu tygodniowym jest to zatem więcej o 16,6%.



Tagi:
źródło: