Według danych, w okresie od początku stycznia do końca lutego bieżącego roku do Unii Europejskiej wysłano 1,44 tysiąca ton australijskiej wołowiny, a zatem o 23 procent więcej niż rok temu.
Jeśli chodzi o handel tym mięsem w odniesieniu do średniej pięcioletniej liczonej z tego okresu jest to blisko 45 procentowa zwyżka.
Jedynie w drugim miesiącu tego roku do unijnych krajów trafiło 920 ton wołowiny, a więc wzrost wyniósł 8 procent.
Niemal 92 procent wolumenu eksportowego stanowiło mięso chłodzone wraz z wołowiną o wysokiej jakości w zakresie tzw. kwoty hiltońskiej.
W tym samym czasie, państwa członkowskie Unii Europejskiej sprowadziły o 11 procent mniej mięsa owczego, co daje granicę 2,125 tysiąca ton. Również zaimportowano mniej jagnięciny, bo 1,761 tysiąca ton, czyli spadek wyniósł 9 procent.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA Foto: sxc.hu