| Autor: redakcja1

Duża nadprodukcja cukru w Unii Europejskiej

Według szacunków przedstawionych przez Komisję Europejską w sezonie 2012/2013 powierzchnia upraw buraków cukrowych wyniesie blisko 1,6 tysiąca hektarów, czyli o około 2% więcej niż w poprzednim sezonie.

Duża nadprodukcja cukru w Unii Europejskiej
Największy obszar upraw buraków ulokowany jest na terenie Niemiec i wynosi 409 tysięcy hektarów. Niewiele mniejszą powierzechnią upraw cechuje się Francja z areałem 357 tysięcy hektarów. Powierzchnia upraw buraków cukrowych w tych dwóch krajach stanowi niemalże połowę obszaru upraw w całej Unii Europejskiej. Spory areał upraw posiada również Polska (192 tysiące hektarów) oraz Wielka Brytania (103 tysięce hektarów).
 
Zdaniem ekspertów w omawianym czasie unijna produkcja cukru zwiększy się o 2% do granicy 18,8 mln ton, przy czym blisko 871,4 tysiące ton zostanie przeniesiona z minionego sezonu. W związku z tym, kwota produkcyjna wynosząca 13,3 mln ton zostanie przekroczona aż o 5,35 mln ton. Przyrównując prognozowaną wielkość produkcji do wytworzonej ilości w roku ubiegłym to więcej o 18%.
 
Największy wzrost produkcji odnotuje Francja (1,8 mln ton), a także Niemcy – 1,7 mln ton. W przypadku Polski nadprodukcja będzie oscylować w granicach 300 tysięcy ton. Natomiast w Wielkiej Brytanii oczekuje się przyrostu na poziomie 204 tysięcy ton, Czechach – 183 tysięcy ton, Holandii – 177 tysięcy ton oraz w Belgii – 162 tysiące ton.
 
Głównym producentem cukru w bieżącym sezonie będzie Francja z ilością 4,6 mln ton, Niemcy 4,3 mln ton i Polska 1,7 mln ton. Wielka Brytania wytworzy 1,3 mln ton, a Holandia około 1 mln ton.


Tagi:
źródło: