Jubileusz 50-lecia Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie –...
2024-11-20
Obecnie Polska radzi sobie bardzo dobrze na spożywczym rynku UE. Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi Polska jest liderem w Unii Europejskiej w produkcji drobiu, owoców, pieczarek. Obecnie na eksport trafia 80% polskiej wołowiny, 45% drobiu i 30 % produktów mleczarskich. W dodatku według danych Instytutu Socjologii z UMK w Toruniu Struktura demograficzna polskiego rolnictwa świadczy, że rolnicy polscy są najmłodszymi w Europie.
Bardzo ważna jest współpraca szkół i uczelni rolniczych z dużymi przedsiębiorstwami rolnym, które posiadają dostęp do najnowszej wiedzy oraz dysponują zapleczem kadrowym i technicznym, które mogą zaoferować praktykantom i stażystom optymalne warunki zdobywania wiedzy i doświadczenia praktycznego. To samo dotyczy współpracy dużych przedsiębiorstw rolnych z małym gospodarstwami, zarówno poprzez umowy gospodarcze i kontraktację produktów rolnych, jak i w formie seminariów i warsztatów poświęconych wybranym zagadnieniem produkcyjnym. – przekonuje Dyrektor Goodvalley.