Młodzi, niewykształceni, czyli polscy rolnicy w UE

Obecnie Polska radzi sobie bardzo dobrze na spożywczym rynku UE. Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi Polska jest liderem w Unii Europejskiej w produkcji drobiu, owoców, pieczarek. Obecnie na eksport trafia 80% polskiej wołowiny, 45% drobiu i 30 % produktów mleczarskich. W dodatku według danych Instytutu Socjologii z UMK w Toruniu Struktura demograficzna polskiego rolnictwa świadczy, że rolnicy polscy są najmłodszymi w Europie.

Młodzi, niewykształceni, czyli polscy rolnicy w UE

 
Nowoczesne rozwiązania kontra tradycja
 
Starsza część rolników swoją wiedzę opiera na doświadczeniu. Jak zaradzić ich niechęci do dalszego rozwoju i edukacji? Z danych Instytutu Socjologii UMK w Toruniu można odczytać, że to właśnie oni w największym stopniu są odpowiedzialni za najniższy w Unii Europejskiej współczynnik wykształcenia wśród farmerów.

 
Odpowiedzią może być e-learning. Niweluje on barierę nie tylko dystansu, ale i czasu, które tak często powstrzymują rolników od poszerzania swojej wiedzy i stosowania nowych metod. Pogodzenie edukacji z cyklem pracy rolników może być szansą na wzrost poziomu edukacji wśród rolników.  W Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie metodą e-learningu prowadzonych jest blisko 100 kursów oraz część zajęć dydaktycznych na wszystkich wydziałach uczelni. – mówi dr inż. Krzysztof Szwejk, Rzecznik Prasowy SGGW.  W ramach programu UE Kapitał Ludzki na Wydziale Rolnictwa i Biologii tą metodą realizowany był pełny cykl studiów , który ukończyło  60 osób. – dodaje pracownik Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
 

W Polsce rośnie liczba kursów prowadzonych tą metodą, jednak nadal e-learning nie cieszy się dużą popularnością.  Na tym polu wciąż jest wiele do zrobienia. Dotyczy to także zmiany mentalności przyszłych studentów, a dobrze opracowanych do szkolenia e-learningowego kierunków studiów wciąż jest zbyt mało. - zauważa rzecznik prasowy SGGW.  
 
A co na ten temat sądzą właściciele gospodarstw?  Kluczowe jest śledzenie nowych rozwiązań technologicznych obniżających koszty produkcji czy tez zwiększających jej jakość i efektywność. To wszystko wymaga dużej wiedzy i jednocześnie otwartości na jej ciągłe uzupełnianie. Niewątpliwe łatwiej o takie postawy wśród młodszego pokolenia rolników, ale w grupie starszych rolników również czasem się je spotyka. Dużym wyzwaniem jest często dostęp do najnowszej wiedzy o poszczególnych kierunkach produkcji rolnej. – mówi Grzegorz Brodziak. 
 


Tagi:
źródło: