Jubileusz 50-lecia Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie –...
2024-11-20
Obecnie Polska radzi sobie bardzo dobrze na spożywczym rynku UE. Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi Polska jest liderem w Unii Europejskiej w produkcji drobiu, owoców, pieczarek. Obecnie na eksport trafia 80% polskiej wołowiny, 45% drobiu i 30 % produktów mleczarskich. W dodatku według danych Instytutu Socjologii z UMK w Toruniu Struktura demograficzna polskiego rolnictwa świadczy, że rolnicy polscy są najmłodszymi w Europie.
Rolnictwo również należy do branż, w których zachodzą dynamiczne przemiany i zdobytą wiedzę trzeba cały czas uzupełniać. Rolnik to przecież przedsiębiorca, który zajmuje się całym procesem biznesowym – począwszy od planowania produkcji, zapewnienie jej finansowania, przez jej realizację (uprawa roślin, produkcja pasz, chów zwierząt, zatrudnianie i kierowanie pracownikami), aż po marketing i sprzedaż gotowych produktów. Nawet w skali niewielkiego gospodarstwa wymaga to dużej wiedzy, śledzenia trendów konsumenckich, rynków zaopatrzenia i zbytu. – stwierdza Grzegorz Brodziak, Dyrektor Zarządzający w firmie Goodvalley.