Sytuacja podażowo-popytowa i cenowa na rynku wieprzowiny
2024-12-17
Obecnie Polska radzi sobie bardzo dobrze na spożywczym rynku UE. Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi Polska jest liderem w Unii Europejskiej w produkcji drobiu, owoców, pieczarek. Obecnie na eksport trafia 80% polskiej wołowiny, 45% drobiu i 30 % produktów mleczarskich. W dodatku według danych Instytutu Socjologii z UMK w Toruniu Struktura demograficzna polskiego rolnictwa świadczy, że rolnicy polscy są najmłodszymi w Europie.
W warstwie kulturowej polskich rolników, głównie tych gospodarujących na niewielkim areale, trzeba uwzględniać silne wciąż elementy kultury chłopskiej.- stwierdza Dr hab. Wojciech Knieć z Instytutu Socjologii na UMK w Toruniu. Ich przykładem jest przede wszystkim racjonalność ekonomiczna nie oparta na motywie zysku, a bardziej na przywiązaniu do tradycji i obyczaju. Jest ona sprzeczna z rynkowym podejściem do prowadzenia gospodarstwa rolnego.
Natomiast młodzi rolnicy gospodarujący na areale w przedziale 20-50 ha są dobrze wykształceni, posiadają kierunkowe kwalifikacje rolnicze oraz bardzo często uczestniczą w kursach doszkalających.- przekonuje socjolog Mimo odnoszonych sukcesów, polska wieś stwarza paradoksy przez które sukces na rynku międzynarodowym nie musi wcale być trwały. Wydaje się, że to właśnie rolnicy doszkalający się, ci którzy cały czas udoskonalają swoje metody produkcji powinni znaleźć się w centrum uwagi promodernizacyjnej polityki rolnej państwa, aby uniknąć stagnacji rozwoju. – dodaje Dr hab. Wojciech Knieć.