Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-12-23
-
Globalne zbiory zbóż
2024-12-23 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (8.12.2024)
2024-12-23 -
Unijna produkcja trzody chlewnej
2024-12-23
Poznaj produkty
-
Pług obracalny zawieszany RW47 (vario)
2012-01-04 -
Zamgławiacz termiczny TS-36S Masterfog
2020-04-21 -
Nawóz wapniowy tlenkowy pow. 60% CaO
2011-07-08 -
Bezpośrednie ogrzewacze olejowe - KA
2013-03-22 -
Żyto ozime Dańkowskie Agat
2013-11-08 -
System nawilżający - system dyszowy
2012-11-28 -
Wiaty
2016-01-04
Będą dodatkowe pieniądze dla producentów i przetwórców wysokiej jakości wołowiny z certyfikatem QMP
Jest dobra wiadomość dla hodowców bydła mięsnego. Blisko trzyletnie "boje" w Brukseli o polską wołowinę, produkowaną w oparciu o certyfikowany system jakości żywności Quality Meat Program QMP, zakończyły się sukcesem. Komisja Europejska wyraziła zgodę na wpisanie systemu QMP do krajowych systemów jakości, objętych wsparciem finansowym w ramach działania "Uczestnictwo rolników w systemach jakości" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. Komisja Europejska zaakceptowała również zaproponowaną przez Polskę kwotę wsparcia w wysokości 2386 zł rocznie na gospodarstwo.
Taka pomoc będzie mogła być wypłacana rolnikowi przez ARiMR w ciągu pięciu kolejnych lat uczestnictwa w systemie QMP. Wsparcie będzie przeznaczone na pokrycie większych kosztów hodowli, przeprowadzenie niezbędnych kontroli przez niezależnych specjalistów, potwierdzających specjalnym certyfikatem, że produkcja wołowiny przebiegała w gospodarstwie z przestrzeganiem wszystkich "reżimów" tego programu. A główne wymogi systemu QMP stanowią: odpowiednia rasa bydła lub jej krzyżówka, ściśle określony wiek ubijanych zwierząt oraz sposób ich utrzymania, przede wszystkim żywienie naturalnymi paszami, zapewnienie zwierzętom odpowiednio długiego przebywania na świeżym powietrzu i nie narażanie ich na stres. Preferowane są takie rasy jak: Limousine, Charolaise, Angus, Hereford, Salers, Simentaler oraz krzyżówki ras mięsnych, w których komponent ojcowski stanowią rasy mięsne. Natomiast wymagany wiek bydła mięsnego przy uboju QMP to: dla wołowiny, nie mniej niż 12 miesięcy i nie więcej niż 16 miesięcy w przypadku buhajów oraz nie więcej niż 24 miesiące w przypadku jałówek i wolców, a dla młodej wołowiny wiek ten wynosi od 8 do 12 miesięcy.
Zachęcamy rolników do zainteresowania uczestnictwem w systemie jakości wołowiny kulinarnej QMP, bo opłacalność jej produkcji wzrośnie. Taka wołowina jest też doceniana przez konsumentów w kraju i za granicą. Soczysta, krucha i smaczna wołowina coraz częściej gości na naszych stołach, zwłaszcza w rodzinach gdzie dba się o zdrowie. Z danych Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego wynika, że sprzedaż wołowiny QMP wzrosła w Polsce w 2011 roku aż o 296 proc w stosunku do roku poprzedniego. Również zapotrzebowanie kontrahentów zagranicznych na polską, certyfikowaną wołowinę jest coraz większe.
System QMP jest otwarty dla wszystkich producentów. To podstawa większego zaufania do produktów oznaczonych w ten sposób. Logo sytemu QMP oznacza, że takie mięso spełnia wyśrubowane kryteria jakościowe, a ponadto identyfikuje jego dostawcę i przetwórcę. Warunkiem uczestnictwa jest uzyskanie tylko certyfikatu jakości zgodności ze standardami QMP. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji będzie wspierała finansowo starania o zdobycie tego certyfikatu. Nastąpi to po wejściu w życie rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania oraz wypłaty pomocy finansowej w ramach działania "Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.
Dodatkowe informacje o możliwości wsparcia producentów i przetwórców wysokiej jakości wołowiny z certyfikatem QMP przekazał podczas poniedziałkowej konferencji prasowej (2 kwietnia 2012 r.) Tadeusz Nalewajk podsekretarz stanu w MRiRW. W czasie spotkania zorganizowanego wspólnie przez resort rolnictwa i Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego reprezentowane przez prezesa Jerzego Wierzbickiego, wiceminister poinformował, że resort dokłada wszelkich starań, aby od czerwca tego roku można było dofinansowywać koszty przystąpienia do systemu QMP ze środków przeznaczonych na "Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności". Franciszek Kadzik, dyrektor Departamentu Działań Społecznych i Środowiskowych w ARiMR, odpowiedzialny za wdrażanie m.in. tego działania, poinformował, że procedury pozwalające na udzielenie takiego wsparcia, przygotowywane przez ekspertów Agencji i ministerstwa rolnictwa, są już na ukończeniu. Wiceminister Tadeusz Nalewajk powiedział również, że pomoc w ramach "Uczestnictwa rolników w systemach jakości żywności" nie jest jedyną formą wsparcia przewidzianą przez ministerstwo rolnictwa dla producentów i przetwórców wołowiny wysokiej jakości. Resort bowiem prowadzi intensywne prace, aby koszty promocji i informacji o zaletach wołowiny produkowanej i przetwarzanej w systemie QMP dofinansowywać ze środków na "Działania informacyjne i promocyjne" wdrażane przez Agencję Rynku Rolnego w ramach PROW 2007 - 2013. Wprowadzone zmiany pozwolą na refundację 70% kosztów poniesionych w ciągu dwóch lat na informowanie i promowanie spożywania wołowiny produkowanej i przetwarzanej zgodnie z QMP. Pieniędzy na pomoc w ramach "Działań informacyjnych i promocyjnych" jest jeszcze bardzo dużo, bo z 10 milinów euro, przeznaczonych na takie wsparcie, Agencja Rynku Rolnego - jak powiedział jej wiceprezes Lucjan Zwolak - zawarła dotychczas 12 umów na kwotę niewiele ponad 2 miliony złotych.
Uruchomienie pomocy dla producentów i przetwórców wołowiny wysokiej jakości, z dwóch różnych działań PROW 2007 - 2013, to kolejny krok w rozwoju tej branży. Bo jest to finansowa pomoc dla producentów bydła i firm przetwórczych, a dla konsumentów jest to gwarancja produktów najwyższej jakości. Takie wsparcie umożliwi polskim producentom dotarcie ze swoim, najwyższej klasy, towarem do najbardziej wymagających klientów w Europie i na świecie.