UNIVIT T STRONG I i II
UNIVIT T STRONG I to koncentrat pełny dla tuczników od masy ciała 25kg do 80kg, natomiast UNIVIT T STRONG II to koncentrat pełny dla tuczników od 51kg do końca okresu tuczu. W oparciu o posiadane zboża można sporządzić we własnym gospodarstwie rolnym pełnoporcjowe mieszanki paszowe dla tuczników na cały okres tuczu.
Składniki pokarmowe:
Jednostki miary
Trzoda UNIVIT T STRONG I
Trzoda UNIVIT T STRONG II
Białko surowe |
% |
40,00 |
39,00 |
Oleje i tłuszcz surowy |
% |
2,01 |
1,67 |
Włókno surowe |
% |
2,94 |
3,12 |
Popiół surowy |
% |
17,70 |
19,53 |
Lizyna |
% |
3,76 |
3,88 |
Metionina |
% |
0,81 |
0,74 |
Met. + Cyst. |
% |
1,37 |
1,30 |
Tryptofan |
% |
0,49 |
0,48 |
Treonina |
% |
1,88 |
1,78 |
Witamina A |
jm/kg |
37500 |
50000 |
Witamina D3 |
jm/kg |
7500 |
10000 |
DL-Alfa Tokoferol |
mg/kg |
250 |
333 |
Miedź |
mg/kg |
75 |
100 |
Fitaza |
FYT/kg |
7500 |
10000 |
|
|
|
|
Przykładowe udziały procentowe receptur gospodarskich z wykorzystaniem koncentratu Trzoda UNIVIT T STRONG I
Komponenty
Okres tuczu: 25 – 50kg
Okres tuczu: 51 – 80kg
UNIVIT T STRONG I |
20 |
20 |
20 |
15 |
15 |
15 |
Jęczmień |
30 |
30 |
30 |
50 |
30 |
40 |
Pszenica |
35 |
50 |
25 |
25 |
35 |
15 |
Pszenżyto |
- |
- |
25 |
- |
- |
30 |
Kukurydza |
15 |
- |
- |
10 |
- |
- |
Uzyskane parametry mieszanek |
Białko ogólne % |
16,60 |
17,07 |
16,84 |
15,14 |
15,45 |
15,27 |
Energia netto kcal/kg |
2281 |
2264 |
2260 |
2287 |
2275 |
2281 |
Energia metaboliczna MJ/kg |
13,25 |
13,15 |
13,13 |
13,29 |
13,22 |
13,25 |
Lizyna % |
1,02 |
1,03 |
1,04 |
0,86 |
0,87 |
0,87 |
Metionina % |
0,31 |
0,31 |
0,30 |
0,28 |
0,28 |
0,28 |
Treonina % |
0,64 |
0,65 |
0,65 |
0,57 |
0,58 |
0,57 |
Tryptofan % |
0,19 |
0,20 |
0,20 |
0,17 |
0,18 |
0,18 |
Przykładowe udziały procentowe receptur gospodarskich z wykorzystaniem koncentratu Trzoda UNIVIT T STRONG II
Komponenty
Okres tuczu: 51 – 80kg
Okres tuczu: 81 – 110kg
UNIVIT T STRONG II |
15 |
15 |
15 |
12,5 |
12,5 |
12,5 |
Jęczmień |
50 |
50 |
40 |
50 |
50 |
50 |
Pszenica |
25 |
35 |
15 |
27,5 |
37,5 |
7,5 |
Pszenżyto |
- |
- |
30 |
- |
- |
30 |
Kukurydza |
10 |
- |
- |
10 |
- |
- |
Uzyskane parametry mieszanek |
Białko ogólne % |
14,78 |
15,31 |
15,13 |
14,31 |
14,62 |
14,35 |
Energia netto kcal/kg |
2265 |
2264 |
2270 |
2294 |
2282 |
2277 |
MJ/kg |
13,16 |
13,15 |
13,19 |
13,33 |
13,26 |
13,23 |
Lizyna % |
0,88 |
0,89 |
0,89 |
0,79 |
0,80 |
0,81 |
Metionina % |
0,27 |
0,27 |
0,27 |
0,25 |
0,25 |
0,25 |
Treonina % |
0,55 |
0,56 |
0,56 |
0,52 |
0,53 |
0,53 |
Tryptofan % |
0,17 |
0,18 |
0,18 |
0,17 |
0,17 |
0,17 |