Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Zielononóżka Kuropatwiana (Z11)

Dodano:
Zielononóżka Kuropatwiana (Z11)

Polska, rodzima rasa kur wyodrębniona pod koniec XIX wieku. Zwrócono wówczas uwagę na tzw. „kury galicyjskie”, które poza dobrymi cechami nieśnymi, potrafiły dobrze wykorzystywać naturalne żerowiska odchodząc daleko od kurnika, nie wymagały troskliwej opieki, chętnie wysiadywały i wodziły pisklęta.


Przeprowadzone w okresie międzywojennym tzw. konkursy nieśności jak i badania w placówkach naukowych , wykazały znaczną zmienność cech użytkowych. Niska wydajność nieśna i „dyskryminacja” w skupie ptaków o ciemnej barwie skóry i skoków spowodowały spadek zainteresowania tą rasą i ograniczenia w chowie wielkostadnym.


Od 1972 roku kury tej rasy utrzymywane były na fermie drobiu w Życzynie, należącej do PGO Podzamcze, a w 1995 zostały przeniesione do Zakładu Doświadczalnego IZ PIB Chorzelów. Aktualnie populacja kur rodu Z11 ok. 1000 sztuk w tym: 90 kogutów i 910 kur. Średnia masa ciała koguta wynosi 2550g, a kury 1700g. Nieśność kur uzyskana do 450 dnia życia waha się od 180 do 190 jaj o masie 55 – 58g i kremowej barwie skorupy. Ptaki te znakomicie są przygotowane są do warunków chowu na wolnych wybiegach, odporne na choroby, a w stosunku do innych ras znoszą jaj o niższej zawartości cholesterolu w żółtku.


Kogutki odchowywane na zielonych wybiegach, mimo stosunkowo niskiej masy ciała (1200g) w 14 tygodni charakteryzuje smakowite mięso o niskim otłuszczeniu.


Tagi powiązane z tym hasłem:
Zielononóżka Kuropatwiana, kura