Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Ugór

Dodano: 2011-02-08

Ugór - pole wyłączone z rolniczego użytkowania na okres 1–2 lat, na którym wykonywana jest odpowiednia pielęgnacja mechaniczna (ugór czarny), chemiczna (ugór herbicydowy) lub pole niepielęgnowane zarastające samoistnie chwastami segetalnymi i samosiewami zbóż (ugór zielony).


Celem ugorowania jest poprawienie żyzności gleby. Niekiedy ugór stosuje się również jako metodę zwalczania chwastów na bardzo zachwaszczonych polach.


Wyróżnia się trzy rodzaje ugoru:

  • czarny - niezawierający roślinności, nawożony obornikiem

  • herbicydowy - utrzymywany za pomocy herbicydów

  • zielony - obsiany roślinami o krótkim okresie wegetacji, przeznaczonymi do przeorania na zielony nawóz.

Historycznie i etymologicznie pojęcie ugoru wywodzi się z terminu u-po-gorze-lisko i jest związane z gospodarką wypaleniskową.


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
pole, encyklopedia rolnicza