Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Ugór
Dodano: 2011-02-08
Ugór - pole wyłączone z rolniczego użytkowania na okres 1–2
lat, na którym wykonywana jest odpowiednia pielęgnacja mechaniczna
(ugór czarny), chemiczna (ugór herbicydowy) lub pole
niepielęgnowane zarastające samoistnie chwastami segetalnymi i
samosiewami zbóż (ugór zielony).
Celem ugorowania jest poprawienie żyzności gleby. Niekiedy ugór stosuje się również jako metodę zwalczania chwastów na bardzo zachwaszczonych polach.
Wyróżnia się trzy rodzaje ugoru:
-
czarny - niezawierający roślinności, nawożony obornikiem
-
herbicydowy - utrzymywany za pomocy herbicydów
-
zielony - obsiany roślinami o krótkim okresie wegetacji, przeznaczonymi do przeorania na zielony nawóz.
Historycznie i etymologicznie pojęcie ugoru wywodzi się z terminu u-po-gorze-lisko i jest związane z gospodarką wypaleniskową.
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
pole, encyklopedia rolnicza