Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Truskawka
Dodano: 2011-02-10
Poziomka truskawka (Fragaria ×ananassa Duchesne) – mieszaniec dwóch gatunków poziomki z rodziny różowatych (Rosaceae Juss.). Ma wiele nazw zwyczajowych: poziomka ananasowa, poziomka wielkoowocowa, najczęściej jednak nazywana jest po prostu truskawką. Mieszaniec ten został uzyskany w Europie przez skrzyżowanie pochodzącej ze wschodniej Ameryki Północnej poziomki wirginijskiej (F. virginiana Mill.) z chilijską (F. chiloensis (L.) Mill.), którego dokonano w 1712 roku[potrzebne źródło]. Uprawiana ze względu na jadalne owoce, w warunkach Europy Środkowej wyjątkowo i przejściowo dziczeje (efemerofit).
Morfologia
- Pokrój
- Bylina o wysokości 15-45 cm.
- Łodyga
- Krótka o małym przyroście na długość, ale mająca przyrost na grubość, tworząca rozłogi zwane "wąsami", za pomocą których rozprzestrzenia się i rozmnaża wegetatywnie.
- Liście
- Trójlistkowe, na górnej stronie nagie i lśniące.
- Kwiaty
- Obupłciowe, złożone z 5 białych płatków korony lub ich krotności oraz różnej liczby działek kielicha ułożonych w dwóch okółkach i kieliszka. Zewnętrzny okółek ma mniejsze działki, wewnętrzne są dłuższe i szersze. Po przekwitnieniu przylegają do owocu. Na wypukłym dnie kwiatowym znajduje się ok. 20 słupków i 20-30 pręcików. W czasie kwitnienia kwiatostan łukowato przygięty do ziemi.
- Owoce
- Po zapyleniu kwiatu rozrasta się dno kwiatowe, tworząc jadalny owoc zbiorowy będący jagodą pozorną. Na jej powierzchni zawiązują się liczne orzeszki, będące właściwymi owocami. Kolor orzeszków w zależności od odmiany, od kremowego poprzez czerwonawy do purpurowego. Niektóre kultywary mogą owocować kilka razy w roku.
Zastosowanie
-
Roślina uprawna: uprawiana we wszystkich krajach klimatu umiarkowanego oraz w chłodniejszych rejonach podzwrotnikowych ze względu na smaczne owoce. Wg danych FAO największym producentem na świecie są Stany Zjednoczone gdzie w ostatnich pięciu latach zbiera się średnio około 1100 tys. ton. Kolejnymi producentami są Hiszpania, Rosja i Turcja. Polska z produkcją ponad 180 tys. ton rocznie jest na siódmym miejscu na świecie[3]. Truskawka kaszubska lub "kaszëbskô malëna" jest wpisana do europejskiego systemu nazw i oznaczeń geograficznych. Rozporządzeniem Komisji Europejskiej (WE) nr 1155/2009 z dnia 27 listopada 2009 r. nazwę produktu zarejestrowano jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Truskawki w produkcji najczęściej rozmnażane są wegetatywne poprzez rozłogi.
-
Sztuka kulinarna. Owoce nadają się do bezpośredniego spożycia i na przetwory. Zawiera cenne substancje: antocyjany, witamina C, fosfor, żelazo, bromelina (dojrzałe owoce). Z owoców truskawki wytwarza się dżemy, kompoty oraz mrożone a liście na herbatkę. Z owoców można przyrządzać desery.
Odmiany uprawne
Wśród odmian uprawnych wyróżnia się:
-
Odmiany owocujące kilka razy (powtarzające): 'Madam Poincaré', 'Maria', 'Everest', 'Promise'.
-
Odmiany wczesne: 'Laxton's Utylity', 'Królowa Luiza', 'Senga Precosa', 'Sensation' (smak ananasa), 'Elsanta', 'Sonata'.
-
Odmiany średniowczesne: 'Delicatesse', 'Dukat' (PL).
-
Odmiany późne: 'Madame Moutot', 'Elista', 'Louis Gauthier' (ananasowa, powtarzająca) i 'Senga Sengana'.
Żywienie
Jedna szklanka (144 g) truskawek stanowi około 45 kalorii (188 kJ) i zawiera witaminę C i flawonoidy[potrzebne źródło].
Składnik odżywczy |
Jednostki |
1 szklanka, cała |
---|---|---|
Wartości przybliżone |
||
Woda |
g |
132 |
Energia |
kcal |
43 |
Energia |
kJ |
181 |
Białko |
g |
0.88 |
Razem lipidów (tłuszczów) |
g |
0.53 |
Węglowodany |
g |
10.1 |
Włókna |
g |
3.3 |
Popiół |
g |
0.62 |
Minerały |
||
Wapń, Ca |
mg |
20 |
Żelazo, Fe |
mg |
0.55 |
Magnez, Mg |
mg |
14 |
Fosfor, P |
mg |
27 |
Potas, K |
mg |
240 |
Sód, Na |
mg |
1.44 |
Cynk, Zn |
mg |
0.19 |
Miedź, Cu |
mg |
0.07 |
Mangan, Mn |
mg |
0.42 |
Selen, Se |
µg |
1.01 |
Witaminy |
||
Witamina C, kwas askorbinowy |
mg |
82 |
Tiamina |
mg |
0.03 |
Ryboflawina |
mg |
0.10 |
Niacyna |
mg |
0.33 |
Kwas pantotenowy |
mg |
0.49 |
Witamina B6 |
mg |
0.09 |
Kwas foliowy |
µg |
25 |
Witamina B12 |
µg |
0 |
Witamina A, IU |
IU |
39 |
Witamina A, RE |
µg RE |
4.3 |
Witamina E |
mg ATE |
0.20 |
Składnik odżywczy |
Jednostki |
1 szklanka, cała |
---|---|---|
Tłuszcze |
||
Kwasy tłuszczowe, nasycone |
g |
0.03 |
16:0 |
g |
0.02 |
18:0 |
g |
0.006 |
Kwasy tłuszczowe, jednonienasycone |
g |
0.075 |
16:1 |
g |
0.001 |
18:1 |
g |
0.073 |
Kwasy tłuszczowe, polinienasycone |
g |
0.27 |
18:2 |
g |
0.16 |
18:3 |
g |
0.11 |
Cholesterol |
mg |
0 |
Fitosterole |
mg |
17 |
Aminokwasy |
||
Tryptofan |
g |
0.01 |
Treonina |
g |
0.027 |
Izoleucyna |
g |
0.02 |
Leucyna |
g |
0.045 |
Lizyna |
g |
0.036 |
Metionina |
g |
0.001 |
Cystyna |
g |
0.007 |
Fenyloalanina |
g |
0.026 |
Tyrozyna |
g |
0.030 |
Walina |
g |
0.026 |
Arginina |
g |
0.037 |
Histydyna |
g |
0.017 |
Alanina |
g |
0.045 |
Kwas asparaginowy |
g |
0.20 |
Kwas glutaminowy |
g |
0.13 |
Glicyna |
g |
0.035 |
Prolina |
g |
0.027 |
Seryna |
g |
0.033 |
-
↑ Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2010-04-29].
-
↑ 2,0 2,1 Germplasm Resources Information Network (GRIN). [dostęp 2010-04-28].
-
↑ Produkcja truskawek na świecie (ang.). [dostęp 2009-11-22].
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
owoc, encyklopedia rolnicza, truskawka