Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Truskawka

Dodano: 2011-02-10

Poziomka truskawka (Fragaria ×ananassa Duchesne) – mieszaniec dwóch gatunków poziomki z rodziny różowatych (Rosaceae Juss.). Ma wiele nazw zwyczajowych: poziomka ananasowa, poziomka wielkoowocowa, najczęściej jednak nazywana jest po prostu truskawką. Mieszaniec ten został uzyskany w Europie przez skrzyżowanie pochodzącej ze wschodniej Ameryki Północnej poziomki wirginijskiej (F. virginiana Mill.) z chilijską (F. chiloensis (L.) Mill.), którego dokonano w 1712 roku[potrzebne źródło]. Uprawiana ze względu na jadalne owoce, w warunkach Europy Środkowej wyjątkowo i przejściowo dziczeje (efemerofit).

Morfologia

Pokrój
Bylina o wysokości 15-45 cm.

Łodyga
Krótka o małym przyroście na długość, ale mająca przyrost na grubość, tworząca rozłogi zwane "wąsami", za pomocą których rozprzestrzenia się i rozmnaża wegetatywnie.

Liście
Trójlistkowe, na górnej stronie nagie i lśniące.

Kwiaty
Obupłciowe, złożone z 5 białych płatków korony lub ich krotności oraz różnej liczby działek kielicha ułożonych w dwóch okółkach i kieliszka. Zewnętrzny okółek ma mniejsze działki, wewnętrzne są dłuższe i szersze. Po przekwitnieniu przylegają do owocu. Na wypukłym dnie kwiatowym znajduje się ok. 20 słupków i 20-30 pręcików. W czasie kwitnienia kwiatostan łukowato przygięty do ziemi.
Owoce
Po zapyleniu kwiatu rozrasta się dno kwiatowe, tworząc jadalny owoc zbiorowy będący jagodą pozorną. Na jej powierzchni zawiązują się liczne orzeszki, będące właściwymi owocami. Kolor orzeszków w zależności od odmiany, od kremowego poprzez czerwonawy do purpurowego. Niektóre kultywary mogą owocować kilka razy w roku.

Zastosowanie

  • Roślina uprawna: uprawiana we wszystkich krajach klimatu umiarkowanego oraz w chłodniejszych rejonach podzwrotnikowych ze względu na smaczne owoce. Wg danych FAO największym producentem na świecie są Stany Zjednoczone gdzie w ostatnich pięciu latach zbiera się średnio około 1100 tys. ton. Kolejnymi producentami są Hiszpania, Rosja i Turcja. Polska z produkcją ponad 180 tys. ton rocznie jest na siódmym miejscu na świecie[3]. Truskawka kaszubska lub "kaszëbskô malëna" jest wpisana do europejskiego systemu nazw i oznaczeń geograficznych. Rozporządzeniem Komisji Europejskiej (WE) nr 1155/2009 z dnia 27 listopada 2009 r. nazwę produktu zarejestrowano jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Truskawki w produkcji najczęściej rozmnażane są wegetatywne poprzez rozłogi.

  • Sztuka kulinarna. Owoce nadają się do bezpośredniego spożycia i na przetwory. Zawiera cenne substancje: antocyjany, witamina C, fosfor, żelazo, bromelina (dojrzałe owoce). Z owoców truskawki wytwarza się dżemy, kompoty oraz mrożone a liście na herbatkę. Z owoców można przyrządzać desery.

Odmiany uprawne

Wśród odmian uprawnych wyróżnia się:

  • Odmiany owocujące kilka razy (powtarzające): 'Madam Poincaré', 'Maria', 'Everest', 'Promise'.

  • Odmiany wczesne: 'Laxton's Utylity', 'Królowa Luiza', 'Senga Precosa', 'Sensation' (smak ananasa), 'Elsanta', 'Sonata'.

  • Odmiany średniowczesne: 'Delicatesse', 'Dukat' (PL).

  • Odmiany późne: 'Madame Moutot', 'Elista', 'Louis Gauthier' (ananasowa, powtarzająca) i 'Senga Sengana'.

Żywienie

Jedna szklanka (144 g) truskawek stanowi około 45 kalorii (188 kJ) i zawiera witaminę C i flawonoidy[potrzebne źródło].

Składnik odżywczy

Jednostki

1 szklanka, cała
-------
144 g

Wartości przybliżone

Woda

g

132

Energia

kcal

43

Energia

kJ

181

Białko

g

0.88

Razem lipidów (tłuszczów)

g

0.53

Węglowodany

g

10.1

Włókna

g

3.3

Popiół

g

0.62

Minerały

Wapń, Ca

mg

20

Żelazo, Fe

mg

0.55

Magnez, Mg

mg

14

Fosfor, P

mg

27

Potas, K

mg

240

Sód, Na

mg

1.44

Cynk, Zn

mg

0.19

Miedź, Cu

mg

0.07

Mangan, Mn

mg

0.42

Selen, Se

µg

1.01

Witaminy

Witamina C, kwas askorbinowy

mg

82

Tiamina

mg

0.03

Ryboflawina

mg

0.10

Niacyna

mg

0.33

Kwas pantotenowy

mg

0.49

Witamina B6

mg

0.09

Kwas foliowy

µg

25

Witamina B12

µg

0

Witamina A, IU

IU

39

Witamina A, RE

µg RE

4.3

Witamina E

mg ATE

0.20

Składnik odżywczy

Jednostki

1 szklanka, cała
-------
144 g

Tłuszcze

Kwasy tłuszczowe, nasycone

g

0.03

16:0

g

0.02

18:0

g

0.006

Kwasy tłuszczowe, jednonienasycone

g

0.075

16:1

g

0.001

18:1

g

0.073

Kwasy tłuszczowe, polinienasycone

g

0.27

18:2

g

0.16

18:3

g

0.11

Cholesterol

mg

0

Fitosterole

mg

17

Aminokwasy

Tryptofan

g

0.01

Treonina

g

0.027

Izoleucyna

g

0.02

Leucyna

g

0.045

Lizyna

g

0.036

Metionina

g

0.001

Cystyna

g

0.007

Fenyloalanina

g

0.026

Tyrozyna

g

0.030

Walina

g

0.026

Arginina

g

0.037

Histydyna

g

0.017

Alanina

g

0.045

Kwas asparaginowy

g

0.20

Kwas glutaminowy

g

0.13

Glicyna

g

0.035

Prolina

g

0.027

Seryna

g

0.033

Przypisy

  1. ↑ Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2010-04-29].

  2. ↑ 2,0 2,1 Germplasm Resources Information Network (GRIN). [dostęp 2010-04-28].

  3. ↑ Produkcja truskawek na świecie (ang.). [dostęp 2009-11-22].



Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
owoc, encyklopedia rolnicza, truskawka