Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Soczewica jadalna
Dodano: 2011-02-09
Soczewica jadalna (Lens culinaris Medik.) – gatunek rośliny jednorocznej lub dwuletniej z rodziny bobowatych. Rodzime obszary jego występowania to Grecja, Azja Zachodnia, Azja Środkowa, Kaukaz, Pakistan[2]. Jest uprawiany w wielu krajach świata. W Polsce jest uprawiany, czasami (rzadko) dziczejący (efemerofit)[3].
Morfologia
- Łodyga
- Wzniesiona lub podnosząca się, czworokątna z podłużną bruzdą, rozgałęziająca się. Dorasta do wysokości 0,4 m, jest omszona.
- Liście
- Pierzasto-złożone, składające się z 3-7 par wąskoeliptycznych i omszonych listków. Górne liście zakończone są wąsem, za pomocą którego roślina chwyta się podpór.
- Kwiaty
- Wyrastają po 2-3 na długich szypułkach. Są drobne, niebieskiego koloru.
- Owoc
- Zwisający strąk o długości 8-15 mm. Zawiera 1-3 dość duże, płaskie nasiona o ostrych brzegach.
Zastosowanie
-
Roślina uprawna: zaliczana do grupy roślin strączkowych. Uprawiana na smaczne i pożywne nasiona, które do spożycia nadają się po ugotowaniu. Można także wytwarzać z nich mąkę. Uprawiana była już 2 tys. lat p.n.e. Jej nasiona były podstawą wyżywienia w Starożytnym Egipcie, Grecji, Rzymie. Obecnie uprawiana jest głównie w Bangladeszu, Indiach, Turcji, Hiszpanii, Egipcie, a także w USA. Jest też rośliną pastewną.
Wartości odżywcze
Soczewica jadalna
Wartości odżywcze na 100 g produktu
Składniki pokarmowe |
Witaminy |
Składniki mineralne |
|||
---|---|---|---|---|---|
woda |
11,2 g |
witamina A |
25 mg |
magnez |
100 mg |
energia |
330 kcal |
witamina B1 |
0,5 mg |
fosfor |
450 mg |
błonnik |
10,7 g |
witamina B2 |
0,2 mg |
żelazo |
9 mg |
białko |
28 g |
witamina B6 |
0,5 mg |
sód |
10 mg |
tłuszcze |
1,2 g |
witamina C |
6,2 mg |
wapń |
50 mg |
węglowodany |
57 g |
witamina PP |
2,6 mg |
potas |
900 mg |
Przypisy
-
↑ Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website/Fabaceae (ang.). 2001–. [dostęp 2010-02-26].
-
↑ Germplasm Resources Information Network (GRIN). [dostęp 2010-02-22].
-
↑ Lucjan Rutkowski: Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej. Warszawa: Wyd. Naukowe PWN, 2006. ISBN 83-01-14342-8.
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
warzywa, encyklopedia rolnicza, soczewica jadalna, warzywa strączkowate, soczewica