Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Rzodkiew japońska
Dodano: 2011-02-09
Rzodkiew japońska, daikon ( Raphanus sativus longipinnatus ) – grupa kultywarów rzodkwi zwyczajnej. Roślina uprawna, bardzo popularna w krajach Dalekiego Wschodu.
Zastosowanie
-
Rośliny uprawne: w polskim klimacie roślina ta znajduje optymalne warunki do wydania dobrego plonu.
-
Sztuka kulinarna: w smaku przypomina czarną rzodkiew. Spożywa się ją na różne sposoby — świeżą, gotowaną, marynowaną.
-
Wartości odżywcze: porcja 85 g (3 uncje) rzodkwi daikon zawiera tylko 18 kilokalorii (75 kJ) i dostarcza 34 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Daikon zawiera aktywny enzym, który pomaga przy trawieniu, szczególnie ciężkostrawnych potraw.
Zobacz też
-
Kuchnia japońska
-
Sztuka kulinarna
-
Rośliny uprawne
-
Warzywa
Przypisy
-
↑ Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2010-11-10].
-
↑ Germplasm Resources Information Network (GRIN). [dostęp 2010-11-11].
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
encyklopedia rolnicza, warzywa rzepowate, warzywa