Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Ryby
Dodano: 2011-02-15
Ryby, ryby właściwe (Pisces) – tradycyjna nazwa
zmiennocieplnych kręgowców wodnych oddychających skrzelami,
posiadających szczęki i poruszających się za pomocą płetw.
Niezwykle zróżnicowane pod względem budowy zewnętrznej i
wewnętrznej, ubarwienia oraz przystosowania do warunków środowiska.
Stanowią najliczniejszą grupę współcześnie żyjących kręgowców (ponad połowę). Ponad 31 tysięcy współcześnie żyjących gatunków opisano naukowo, a co roku naukowcy opisują 100–150 nowych gatunków morskich i nieco więcej słodkowodnych[1]. W Polsce występuje około 120 gatunków. Szacuje się, że nie odkryto jeszcze co najmniej 5000 gatunków, głównie ryb głębinowych ze strefy klimatu tropikalnego[1].
Ryby są najstarszymi kręgowcami świata, pojawiły się około 480 mln lat temu.
Dział zoologii zajmujący się rybami to ichtiologia.
Występowanie
Wszystkie typy zbiorników wodnych na Ziemi z wyjątkiem zbiorników o skrajnie trudnych warunkach.
Cechy charakterystyczne
-
ciało opływowe, kształtu zwykle wrzecionowatego, przystosowane do pokonywania oporu wody
-
głowa łączy się z tułowiem nieruchomo, nie występuje odcinek szyjny
-
szkielet chrzęstny, częściowo skostniały lub kostny
-
otwór gębowy zaopatrzony w ruchome szczęki
-
kończyny przednie przekształcone w płetwy piersiowe, tylne – w płetwy brzuszne
-
skóra u większości gatunków pokryta łuskami, u niektórych naga (bez łusek), gruba, z licznymi gruczołami śluzowymi
-
wiele gatunków posiada pęcherz pławny
-
oddychają skrzelami, niektóre gatunki mogą oddychać powietrzem atmosferycznym dzięki uchyłkom jelita
-
większość posiada charakterystyczny dla ryb narząd – linię boczną
-
zmiennocieplne
-
zamknięty układ krążenia
-
rozdzielnopłciowe
-
w większości jajorodne
|
||||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Znaczenie gospodarcze
Ryby przetwarzają bezużyteczne – z punktu widzenia człowieka – rośliny i zwierzęta wodne na wartościowe dla niego mięso. Są wykorzystywane na całym świecie w celach konsumpcyjnych, przemysłowych oraz rekreacyjno-poznawczych:
-
Konsumpcja (pożywienie) – od najdawniejszych czasów ryby są jednym z podstawowych składników pożywienia człowieka. Rybie mięso jest łatwo przyswajalne i wartościowe pod względem odżywczym. Zawiera wysokiej jakości białko, jod, fosfor, potas, wapń oraz witaminy A i D.
-
Przemysł – dostarczają surowca dla przemysłu rybnego, farmaceutycznego, do produkcji nawozów, klejów, karmy dla zwierząt i innych (np. z łusek uklei produkowano sztuczne perły i inne tanie imitacje klejnotów).
-
Akwarystyka – stanowią obiekt badań naukowców (laboratoria, ośrodki naukowe), są prezentowane w akwariach publicznych, hodowane w akwariach prywatnych. Istnieje wiele firm wyspecjalizowanych w poławianiu, hodowli i dystrybucji ryb akwariowych.
-
Wędkarstwo – popularny na całym świecie rodzaj hobby i sportu polegający na łowieniu ryb przy pomocy wędki.
-
Są bioindykatorami czystości wód (np. pstrąg potokowy i sieja).
Zagrożenia
Odmienne środowiska w jakich żyją ludzie i ryby nie zmniejszają faktu, że wzajemnie mogą być dla siebie zagrożeniem.
Zagrożenia dla człowieka:
-
niebezpieczeństwo pogryzienia – wiele gatunków dużych, drapieżnych ryb (rekiny, barrakudy) jest zdolnych do zaatakowania człowieka, który z ich punktu widzenia naruszył ich terytorium (np. podczas kąpieli),
-
niebezpieczeństwo zatrucia – mięso ryb jest uważane za smaczne i zdrowe, jednak istnieją gatunki, a nawet całe rodziny ryb, których mięso jest dla człowieka śmiertelnie trujące (takifugu, rozdymkokształtne). Inne natomiast są wyposażone w kolce połączone z gruczołem jadowym (skorpenokształtne).
Zagrożenia dla ryb:
-
przełowienie – nadmierna, niekontrolowana eksploatacja łowisk,
-
zatrucie środowiska – ograniczanie obszaru występowania gatunków poprzez pogarszanie parametrów wody.
Systematyka
Ryby stanowią takson parafiletyczny, ponieważ każdy klad obejmujący ryby obejmuje również czworonogie (Tetrapoda), które nie są rybami. Z tego powodu tradycyjnie rozumiane ryby (Pisces) nie są już traktowane jako jednostka taksonomiczna.
Obecnie zwierzęta zaliczane do ryb dzielone są na gromady[2]:
-
śluzice (Myxini)
-
cefalaspidokształtne (Cephalaspidomorphi) - czyli minogokształtne
-
ryby pancerne (†Placodermi)
-
ryby chrzęstnoszkieletowe (Chondrichthyes)
-
fałdopłetwe (†Acanthodii)
-
promieniopłetwe (Actinopterygii)
-
mięśniopłetwe (Sarcopterygii)
Dwie ostatnie gromady łączone są w nadgromadę Osteichthyes – ryby kostnoszkieletowe.
Przypisy
-
↑ 1,0 1,1 Eschmeyer et al. Marine fish diversity: history of knowledge and discovery (Pisces) (pdf). „Zootaxa”. 2525, ss. 19–50, 2010 (ang.).
-
↑ Joseph S. Nelson: Fishes of the World. John Wiley & Sons, 2006. ISBN 0-471-25031-7.
Bibliografia
-
Mały słownik zoologiczny: ryby. Warszawa: Wiedza Powszechna, 1976.
-
Ryby : encyklopedia zwierząt. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN : Dorota Szatańska, 2007. ISBN 978-83-01-15140-9 (seria).
-
Joseph S. Nelson: Fishes of the World. John Wiley & Sons, 2006. ISBN 0-471-25031-7.
-
Włodzimierz Załachowski: Ryby. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 1997. ISBN 83-01-12286-2.
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
encyklopedia rolnicza, rybołówstwo, ryby