Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Rybołóstwo

Dodano: 2011-02-15

Rybołówstwo – gałąź gospodarki obejmująca pozyskiwanie (połów) ryb i innych zwierząt oprócz wielorybów (wielorybnictwo), między innymi skorupiaków i mięczaków (frutti di mare – owoce morza) oraz roślin wodnych w celach spożywczych. Organizmy te wydobywa się zarówno na morzach i oceanach, jak i w rzekach i jeziorach, w celu ich spożycia lub dalszego przetworzenia (przemysł rybny). Rybołówstwo dzieli się na przybrzeżne i pełnomorskie. Pierwotnie obok zbieractwa i łowiectwa stanowiło podstawę utrzymania się społeczeństw (mezolit).


Główne obszary wykonywania rybołówstwa

Główne akweny morskie, wykorzystywane do działalności rybackiej, to rejony mieszania się wód o różnej temperaturze i zasoleniu. Są to przede wszystkim wody:

  • Pacyfiku, oblewające Kamczatkę, Japonię i Chiny (zimny prąd morski Oja-siwo spotyka się tutaj z ciepłym Kuro-siwo)

  • Pacyfiku u zachodnich wybrzeży Ameryki Południowej (rejon intensywnego upwellingu, czyli pionowej cyrkulacji mas wody)

  • północnego Atlantyku, gdzie ciepły Golfsztrom spotyka się z prądem Labradorskim i Grenlandzkim

  • szelfowego Morza Arabskiego i Zatoki Bengalskiej, gdzie kierunek prądów morskich zależy od pory roku

  • zimne wody Antarktyki oraz mórz szelfowych półkuli północnej, w tym Morza Bałtyckiego



Połowy morskie i słodkowodne na świecie w 2005

Dane obejmują połowy ryb morskich, słodkowodnych, skorupiaków i innych bezkręgowców[1]; nie uwzględniają połowów ssaków morskich, roślin wodnych, korali, pereł, gąbek i krokodyli.


Lp.

Kraj

tys. ton

% prod. św.

1.

 Chiny

17 053

18,0

2.

 Peru

9 389

10,1

3.

 Stany Zjednoczone

4 889

5,3

4.

 Indonezja

4 381

4,7

5.

 Chile

4 330

4,6

6.

 Japonia

4 073

4,4

7.

 Indie

3 481

3,8

8.

 Rosja

3 191

3,4

9.

 Tajlandia

2 599

2,8

10.

 Norwegia

2 392

2,6

64.

 Polska

156

0,2


ŚWIAT

92 787

100,0

Rybołówstwo w Polsce

W Polsce prace badawcze na użytek rybołówstwa morskiego prowadzi Morski Instytut Rybacki w Gdyni Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego. Nadzór nad tym sektorem gospodarki pełnią Okręgowe Inspektoraty Rybołówstwa Morskiego w Gdyni, Słupsku i Szczecinie. Główne polskie porty rybackie znajdują się w:

  • Świnoujściu

  • Dziwnowie

  • Mrzeżynie

  • Dźwirzynie

  • Kołobrzegu

  • Darłowie

  • Ustce

  • Rowach

  • Łebie

  • Gdańsku

  • Gdyni

  • Helu

  • Władysławowie

  • Jastarni

Ogółem na polskim wybrzeżu znajduje się 59 portów i przystani rybackich. W portach wymienionych powyżej można dokonywać rozładunku dorsza, jeśli jego łączna masa wynosi powyżej 750 kg. W pozostałych jest to zabronione.



Główne gatunki, poławianie w polskiej strefie ekonomicznej na Bałtyku to: szproty (59 430 ton w 2007), dorsze, śledzie (22 088 ton w 2007), łososie i trocie (140 tys. sztuk w 2007), flądry (7 479 ton)i inne (głównie ryby słodkowodne, takie jak sandacz, leszcz, okoń, płoć). Połowy wykonuje 1,5 tysiąca łodzi i kutrów rybackich.



Na dalekich akwenach udział Polski w ogólnej liczbie połowów znacznie zmalał w ciągu ostatnich 20 lat, głównie z powodu zamknięcia 2 z 3 największych państwowych przedsiębiorstw połowowych: szczecińskiego "Gryfu" i "Odry" ze Świnoujścia oraz radykalnego ograniczenia działalności przez trzecie z nich - gdyński "Dalmor". Obecnie ilość połowów dalekomorskich wykonywanych przez polskie jednostki kształtuje się na poziomie 50 tys. ton. Największy udział mają tu sardynki, kryl antarktyczny, sardynele atlantyckie i dorsze.

Główne problemy rybołówstwa morskiego w Polsce

  • załamanie się niektórych populacji szprota i śledzia oraz obu bałtyckich populacji dorsza[2],

  • zbyt niskie limity połowowe na dorsza (przynajmniej w opinii rybaków),

  • zbyt duży potencjał połowowy jednostek,

  • rozdrobnienie floty połowowej,

  • zaawansowany wiek jednostek,

  • zbyt niski udział rybołówstwa dalekomorskiego w ogólnej ilości połowów, wykonywanych przez polskie jednostki,

  • nieprecyzyjne i niekorzystne prawodawstwo.

Przypisy

  1. ↑ World fisheries production, by capture and aquaculture, by country (2005). Raport FAO – (plik w formacie pdf)

  2. ↑ Rybołówstwo w Europie Nr. 29, 2006, s. 5-7

Bibliografia

  • Tomasz Kulikowski, 2006, Połowy ryb na świecie, w:, Magazyn Przemysłu Rybnego, nr 3/2006, ISSN 1428-362X.

  • red., 2008, Rybołówstwo Morskie. Dane za 2007 r., w:, Rynek Rybny, nr 2 (126)/2008, ISSN 1428-362X.


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
ryby, encyklopedia rolnicza, rybołówstwo