Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Pieczarka polna
Dodano: 2011-02-10
Pieczarka polna (Agaricus campestris) – gatunek grzybów z
rodziny pieczarkowatych (Agaricaceae).
Charakterystyka
- Kapelusz
-
Biały, nagi lub z rzadkimi szarobrązowymi łuskami na czubku, za
młodu prawie kulisty, później wypukły, na koniec spłaszczony. W
młodych owocnikach brzeg kapelusza połączony jest z trzonem
błoniastą osłoną.
-
Blaszki
-
Najpierw różowe, później czerwonawe, wreszcie ciemnobrązowe,
wolne.
-
Trzon
-
Cylindryczny, pełny, łatwo odłamujący się od kapelusza, z
białym błoniastym pierścieniem u góry. Powierzchnia gładka,
biała.
-
Miąższ
-
Ścisły, jędrny, elastyczny, biały, po przekrojeniu miejscami
różowieje. Smak przyjemny, zapach lekko grzybowy.
-
Wysyp zarodników
-
Czarnobrązowy. Zarodniki o średnicy 7–10 x 5–6 µm.
-
Biotop
-
Rośnie od maja do listopada na łąkach, pastwiskach i rowach
przydrożnych, najczęściej na dobrze nawożonych miejscach, np. na
łąkach, gdzie pasie się bydło.
Znaczenie
Grzyb jadalny, używany jako dodatek do różnych mięsnych dań
oraz do zup.
Do pieczarki szlachetnej (polnej) podobna jest pieczarka miejska
(Agaricus bitorquis). Ma ona jednak zawsze nagi kapelusz i podwójny
pierścień na trzonie. Rośnie od maja do listopada na rumowiskach i
przy miejskich drogach. Jadalna.
Bibliografia
-
Aurel Dermek: Grzyby. 1981. ISBN
8321723578.
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
encyklopedia rolnicza, grzyby jadalne, grzyby