Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Pieczarka leśna
Dodano: 2011-02-10
Pieczarka leśna, pieczarka lśniąca (Agaricus
sylvaticus), bedłka lśniąca – gatunek grzybów z rodziny
pieczarkowatych (Agaricaceae).
Charakterystyka
- Kapelusz
-
Bladochromowy, później cynamonowobrązowy, włóknisto łuskowaty,
młody prawie kulisty, potem wypukły, dojrzały rozpłaszczony,
pokryty drobnymi łuseczkami. 5-10 cm średnicy.
-
Blaszki
-
Szaroczerwonawe, później brązowe, wolne.
-
Trzon
-
Biały z odstającym pierścieniem u góry, cylindryczny, u dołu
bulwiasto zgrubiały, za młodu pełny, potem rurkowaty, łatwo
odłamujący się od kapelusza, wysokość - 10-12 cm.
-
Miąższ
-
Biały, czerwieniejący po przekrojeniu. Smak dobry, zapach
niewyraźny.
-
Wysyp zarodników
-
Czarnobrązowy. Zarodniki o średnicy 5,5-6 x 3,5-4 µm, jajowate.
-
Biotop
-
Rośnie od lipca do listopada w lasach iglastych, pojedynczo lub w
małych grupach.
Znaczenie
- Grzyb jadalny : Dobry grzyb jadalny, można przyrządzać w
różny sposób. Zbiera się go jednak rzadko, gdyż nie jest ładny
i ma czerwieniejący miąższ.
Bibliografia
-
Zbigniew Podbielkowski, Słownik
roślin użytkowych, PWRiL, W-wa, 1985, ISBN 83-09-00256-4
-
Aurel Dermek: Grzyby. 1981. ISBN
8321723578.
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
grzyby jadalne, encyklopedia rolnicza, grzyby