Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Pasożyt
Dodano: 2011-02-25
Pasożyt – organizm cudzożywny, który wykorzystuje stale lub okresowo organizm żywiciela jako źródło pożywienia i środowisko życia.
Pasożytnictwo to oddziaływanie antagonistyczne między organizmami, które przynosi korzyść jedynie pasożytowi; żywicielowi, zwanemu czasem gospodarzem, związek ten przynosi wyłącznie szkody (straty substancji odżywczych, destrukcja tkanek, zatrucie produktami przemiany materii pasożyta itp.). Pasożyt może doprowadzić organizm żywiciela do wyniszczenia, a nawet śmierci.
Rodzaje pasożytów
Ze względu na stopień zależności od żywiciela pasożyty dzieli się na:
-
fakultatywne, okolicznościowe, względne – mogące rozwijać się zarówno na żywych organizmach, jak również na materii nieożywionej. Forma odżywiania zależy od predyspozycji genetycznych, dostępu do rośliny żywicielskiej, jej podatności na zakażenie oraz warunków pogody
-
obligatoryjne, ścisłe, bezwzględne i względne – mogące rozwijać się w fazie wegetatywnej tylko w lub na organizmach żywych. Poza organizmem żywiciela pasożyty te mogą przetrwać tylko jako niektóre formy rozwojowe organizmu – przetrwalniki.
Ze względu na środowisko życia pasożyty dzieli się na:
-
pasożyty zewnętrzne (ektopasożyty),
-
pasożyty wewnętrzne (endopasożyty).
Ze względu na czas trwania związku z żywicielem pasożyty dzieli się na:
-
pasożyty stałe – bytujące na lub w organizmie żywiciela,
-
pasożyty czasowe – wykorzystujące żywiciela okresowo, np. podczas pobierania pokarmu (kleszcze, pijawki) lub w larwalnych stadiach rozwojowych (gzy).
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
zwierzęta, pasożyt, encyklopedia rolnicza, mięso