Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Nawozy azotowe
Dodano: 2011-02-11
Nawozy azotowe - to nawozy, które zawierają główny składnik pokarmowy roślin - azot, niezbędny do syntezy m.in. białek, często w formie bezpośrednio przyswajalnej przez rośliny, rzadziej w formie przyswajalnej po przemianach zachodzących w glebie.
Spośród wszelkich nawozów mineralnych nawozy azotowe mają największe znaczenie gospodarcze, wpływając w największym stopniu na plonowanie większości roślin.
Nawozy te dzieli się na:
-
amonowe: siarczan (21% N), chlorek amonu (25% N), węglan amonu, ortofosforan(V) amonu, woda amoniakalna
-
saletrzane (azotanowe(V)): saletra wapniowa (14% N), saletra sodowa (15% N), saletra potasowa (14% N)
-
saletrzano-amonowe: mieszaniny soli amonu i saletr oraz saletra amonowa (34% N), saletrzak
-
amidowe np. mocznik (46% N).
Do nawozów azotowych zaliczyć można ponadto niektóre mączki nawozowe, takie jak mączka rybna (mączka mięsna) - 9-10% N, mączka rogowa, z kopyt, racic - 12-14% N, mączka z suszonej krwi - 12-15% N itp.
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
encyklopedia rolnicza, nawóz, nawozy, nawozy azotowe