Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Leghorn (G-99)
Dodano: 2013-01-29
Rasa – Leghorn wywodzi się z Włoch, skąd w 1870 r. została sprowadzona do Wielkiej Brytanii, a stamtąd trafiła do innych krajów europejskich. Ród G-99 do Polski sprowadzono w 1967 roku z angielskiej firmy Sykes. Od 1972 r. kury tej rasy utrzymywania były na fermie drobiu w Życznie, należącej do PGO Podzamcze, a w 1995 r. zostały przeniesione do Zakładu Doświadczalnego IZ PIB sp. z o.o. Chorzelów.
Aktualnie populacja kur rodu G-99 liczy ok. 800szt. w tym: 70 kogutów i 730 kur. Kury Leghorn charakteryzują się białym upierzeniem, pomarańczową tęczówką oczu, żółtymi skokami i niewielką masą ciała (ok. 1800- 2000g.). Odznaczają się żywiołowym i płochliwym temperamentem.
Znoszą rocznie ok. 190-210 jaj o średniej masie 65g. i białej skorupie. Są szczególnie cenne ze względu na genetycznie uwarunkowane takie cechy jak: bardzo dobre parametry wylęgowości, przydatność do intensywnego i ekspansywnego chowu, dobre wykorzystanie paszy w przeliczeniu na wyprodukowanie 1 jaja oraz dobrą zdrowotność.
Tagi powiązane z tym hasłem:
Leghorn, kury