Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Kukurydza - odmiany
Dodano: 2011-02-07
Kukurydza - odmiany
REJESTR
ODMIAN KUKURYDZY
W
polskim rejestrze odmian, prowadzonym przez Centralny Ośrodek
Badania Odmian Roślin Uprawnych, znajduje się obecnie 120
mieszańców F1 kukurydzy. 75 spośród nich (62,5%) wpisano do
rejestru w ostatnich 5 latach (2002-2004), a w ostatnim roku wpisano
13 mieszańców. Rok rejestracji poszczególnych mieszańców podano
w tabeli 1. Jednocześnie w latach 2002-2004 wycofano z rejestru aż
42 mieszańce. Świadczy to o bardzo dużej dynamice zmian w
rejestrze. Odmiany starsze są zastępowane przez odmiany nowsze o
korzystniejszych cechach użytkowych.
Zgodnie
z rejestracją COBORU5 62 mieszańce są przeznaczone do uprawy na
ziarno, 41 do uprawy na kiszonkę z całych roślin, a 17 - to
mieszańce ogólnoużytkowe, przeznaczone zarówno do uprawy na
ziarno, jak i na kiszonkę. Zgodnie z rekomendacją poszczególnych
hodowli, większość mieszańców ziarnowych, zwłaszcza z grup
wczesnej i średniowczesnej, może być również użytkowana w
uprawie na kiszonkę. Z takich mieszańców uzyskuje się kiszonkę o
zwiększonym udziale kolb i ziarna, a więc wysokoenergetyczną,
szczególnie przydatną w intensywnej produkcji mleka i mięsa
wołowego.
Mieszaniec
kukurydzy przeznaczony do uprawy na ziarno powinien charakteryzować
się wysokim potencjałem plonowania, wczesnością dostosowaną do
rejonu uprawy, odpornością na fuzaryjną łamliwość łodyg i na
wylęganie korzeniowe oraz odpornością na główne patogeny
kukurydzy: choroby fuzaryjne łodyg i kolb (Fusarium sp.), głownię
guzową (Ustilago maydis), drobną plamistość liści (Kabatiela
zeae), Mieszańce kukurydzy o korzystniej strukturze kolb - dużym
udziale ziarna i małym udziale rdzenia - mogą być wykorzystywane w
produkcji kiszonki z odkoszulkowanych i rozdrobnionych kolb (CCM).
CCM jest bardzo efektywną paszą stosowaną w żywieniu świń.
Mieszaniec
przeznaczony do uprawy na kiszonkę powinien charakteryzować się
wysokim plonem suchej masy łodyg, liści i kolb (tzw. ogólny plon
s.m.), wysokim udziałem suchej masy kolb (ponad 50%) w ogólnym
plonie suchej masy i wysoką zawartością suchej masy w całych
roślinach przy zbiorze (28-32%). Nowoczesne mieszańce kukurydzy do
uprawy na kiszonkę charakteryzują się cechą „stay green".
Ich łodygi i liście zachowują zieloność w okresie dojrzewania,
co umożliwia dłuższą akumulację składników pokarmowych i
większą koncentrację suchej masy w kolbach. Wydłużony jest okres
zbioru, a masa do zakiszania uzyskana z mieszańców typu „stay
green" łatwiej się zakisza, dzięki wyższej zawartości wody
w liściach i łodygach. W przypadku mieszańców do uprawy na
kiszonkę, tak jak i mieszańców do uprawy na ziarno, bardzo ważna
jest również ich wczesność, dostosowana do rejonu uprawy.
Przyjmuje
się, że właściwy dobór mieszańca wpływa aż w 30% na sukces w
uprawie kukurydzy. Uprawa kukurydzy w Polsce podlega ścisłej
rejonizacji, Wczesność mieszańców jest określana liczbą FAO,
która ma związek z akumulacją suchej masy (lub zawartością wody)
przy zbiorze, Obecnie najwcześniejszymi mieszańcami w rejestrze są
KB1902 i WILGA (FAO 190), a najpóźniejszy mieszaniec IMAN ma liczbę
FAO 300. Mieszańce z poszczególnych grup wczesności mają różny
udział w rejestrze odmian. Mieszańców wczesnych, o liczbie FAO do
2203 jest 18, tj. 15%. Ponad połowę stanowią mieszańce
średniowczesne, o liczbie FAO 230-250, których jest 71 (59,2%).
Mieszańców średniopóźnych, o liczbie FAO 260-300, jest w
rejestrze 31 (25,8%).
W
rejonie Polski Północnej (rejon III) na ziarno powinny być
uprawiane mieszańce bardzo wczesne i wczesne (FAO do 200-210), a na
kiszonkę również mieszańce wczesne i średniowczesne, najlepiej o
liczbie FAO 220-230. W rejonie środkowym (rejon II) na ziarno, obok
mieszańców wczesnych, należy uprawiać mieszańce średniowczesne
o liczbie FAO 250. Na kiszonkę w rejonie II zaleca się uprawę
mieszańców o liczbie FAO 220-250. Mieszańce średniopóźne (FAO
260-300) powinny być uprawiane na ziarno i na kiszonkę wyłącznie
w najbardziej korzystnych warunkach klimatycznych, tj. w
południowo-zachodniej i południowo-wschodniej Polsce (rejon I),
przy czym w uprawie na ziarno raczej nie należy uwzględniać
mieszańców o liczbie FAO wyższej niż 270, a także do tego
kierunku uprawy wybierać również mieszańce średniowczesne, o
liczbie FAO 240-250.
Nieprzestrzeganie
zasad rejonizacji kukurydzy było przyczyną wielu niepowodzeń w
uprawie kukurydzy w sezonie 2004. Wstępną ocenę sezonu dokonano w
artykule zamieszonym w czasopiśmie „Agro Serwis" nr 19-20
(298-299) z 16 października 2004 (str. 8-9). Jak wiadomo, sezon 2004
był bardzo niekorzystny dla uprawy kukurydzy. Temperatury w maju
byty najniższe od 40 lat. W wielu rejonach kraju był również
chłodny czerwiec, a szczególnie wysoka była amplituda temperatur
między dniem i nocą. Skutkowało to wystąpieniem „głodu
fosforowego", przejawiającego się fioletowym zabarwieniem
liści, W dużym nasileniu wystąpiła ploniarka zbożówka.
Temperatury w kolejnych miesiącach - lipcu, sierpniu i wrześniu -
były również niższe niż w wieloleciu. Nastąpiło znaczne
opóźnienie okresu wegetacji, w niektórych rejonach nawet o
miesiąc.
Kilka
ostatnich lat było stosunkowo ciepłych, a niektóre były nawet z
ekstremalnie wysokimi temperaturami. Spowodowało to w wielu
przypadkach odejście od zalecanej rejonizacji mieszańców
kukurydzy, W 2004 r., mieszańce z grupy średniopóźnej (FAO
260-300) znalazły się również w uprawie w rejonie II - środkowym,
a niekiedy nawet w rejonie III - północnym, W rejonie III
powszechny był wysiew mieszańców średniowczesnych (FAO 240-250).
Takie błędy w doborze mieszańców, korygowane przez przebieg
pogody w innych latach, skutkowały nieosiagnięciem przez kukurydzę
dojrzałości, a nierzadko zbiory ziarna odbywały się przy
zawartości wody około, czy nawet ponad 40%. W wielu przypadkach
zbiory były bardzo opóźnione lub zbyt długo rozciągnięte w
czasie, co jednak nie przyczyniło się do zmniejszenia wilgotności
ziarna, ale było przyczyną porażenia ziarna przez grzyby
patogeniczne z rodzaju Fusarium sp. i inne. Znacząco wyższy, w
ogólnych kosztach produkcji, był udział kosztów suszenia ziarna.
Należy mieć nadzieję, że producenci kukurydzy wyciągną
prawidłowe wnioski z przebiegu wegetacji w 2004 r. i będą w
przyszłości uwzględniali w swoich planach produkcyjnych wyłącznie
mieszańce, które gwarantują osiągnięcie dojrzałości w ich
rejonach. Biorąc pod uwagę potrzeby rejonizacji mieszańców, w
tabeli 2 zestawiono je według wczesności, określonej liczbą FAO.
Wśród
zarejestrowanych odmian kukurydzy główne typy hodowlane stanowią
mieszańce pojedyncze, czyli dwuliniowe (SC - single cross),
składające się z dwóch linii (A x B), oraz mieszańce trójliniowe
(TG - three-way cross). Nieliczne mieszańce są podwójne lub
czteroliniowe (DC - double-cross). Te mieszańce są produktem
krzyżowania dwóch mieszańców pojedynczych (AB) x (CD). W
rejestrze odmian kukurydzy jest obecnie 66 mieszańców pojedynczych
(55%), 52 mieszańce trójliniowe (43,3%) i 2 mieszańce podwójne.
Zaletą mieszańców pojedynczych jest większe wyrównanie
morfologiczne i niekiedy wyższe plonowanie, głównie w produkcji na
ziarno. Jednak plony nasion tych mieszańców są niższe, a
produkcja nasienna trudniejsza, dlatego również ceny nasion są na
ogół wyższe niż mieszańców trójliniowych.
Właścicielami
odmian mieszańcowych kukurydzy w polskim rejestrze odmian jest 16
firm zagranicznych i 2 krajowe firmy hodowlano-nasienne (tabela 1).
Spośród 120 mieszańców - 89 jest własnością firm
zagranicznych, a 31 (około) jest własnością firm krajowych. Z
dwóch polskich firm zajmujących się hodowlą kukurydzy, Hodowla
Roślin Smolice ma w rejestrze 22 odmiany, a Hodowla Roślin
Rolniczych Kobierzyce 9 odmian. Udział polskich firm, w tym głównie
Hodowli Roślin Smolice, w rynku nasion jest znaczący, gdyż wynosi
około 3540%. W sezonie 2004 r. zostały sprzedane wszystkie nasiona
kukurydzy wyprodukowane w 2003 r. oraz wszystkie nasiona z zapasów.
Biorąc pod uwagę wysokość zamówień na polskie nasiona kukurydzy
na bieżący rok, należy przypuszczać, że ich ilość może być
niewystarczająca dla zaspokojenia potrzeb rynku. Wśród polskich
odmian kukurydzy dominującą pozycję zajmują odmiany
ogólnoużytkowe: SAN i REDUTA, a wśród odmian ziarnowych mieszańce
BLASK i GROM. Wymienione mieszańce są już przedmiotem produkcji
nasiennej i dystrybucji w kilku krajach Unii Europejskiej, a BLASK z
powodzeniem konkuruje z innymi mieszańcami ziarnowymi w
doświadczeniach w UE.
Spośród
zagranicznych firm hodowlano-nasiennych, największy udział w
polskim rynku nasion kukurydzy ma grupa Limagrain (Limagrain, Mais
Angevin i Nickerson). Grupa ta ma zarejestrowane w Polsce 18 odmian
mieszańcowych kukurydzy. Innymi firmami o znaczącym udziale w rynku
nasion są: KWS (22 odmiany), Pioneer (14 odmian), Rustica/Pau (8
odmian), Syngenta (7 odmian), RAGT (5 odmian), Saaten Union - SWS,
Fr. Strube (5 odmian) i Advanta (4 odmiany).
Należy
podkreślić, że wszystkie odmiany przed ich przyjęciem do rejestru
przeszły 4-5 letnie badania WGO (wartości gospodarczej), w
badaniach przedwstępnych, wstępnych i rejestrowych oraz badania OWT
(odrębności, wyrównania i trwałości). Na podstawie badań
rejestrowych została też określona ich wczesność (liczba FAO) w
warunkach klimatycznych Polski. Przydatność nowszych odmian została
też pozytywnie zweryfikowana w doświadczeniach porejestrowych
(PDO), prowadzonych w kilku ostatnich latach (od 2000 r). Wiele
spośród odmian znajdujących się w rejestrze ma już ustaloną
pozycję w produkcji na ziarno lub kiszonkę.
Należy
spodziewać się, że w obrocie nasiennym na wiosnę 2005 r., obok
odmian zarejestrowanych w Polsce, znajdą się mieszańce kukurydzy z
tzw. listy europejskiej. Te odmiany są zarejestrowane w innych
krajach UE, jednak ich przydatność do naszych warunków nie była
dotychczas przedmiotem badań.
Literatura:
Lista odmian rolniczych 2004, COBORU, Słupia Wielka Lista opisowa odmian 2004. Rośliny Rolnicze, Słupia Wielka
Dr inż. Roman Warzecha
IHAR Radzików
Pełny
tekst opracowania (plik do pobrania) zawiera 2 tabele:
Tabela 1. Mieszańce kukurydzy w rejestrze odmian w Polsce (stan na 16.12.2004)
Tabela 2. Wczesność i kierunek użytkowania mieszańców kukurydzy (zgodnie z rejestracją COBORU)
KUKURYDZA CUKROWA
W
Polsce corocznie, od ponad 10 lat, wzrasta powierzchnia uprawy
kukurydzy cukrowej. Obecnie jest ona uprawiana, według szacunkowych
danych, na ponad 3 tys. ha. W Europie głównymi producentami
kukurydzy cukrowej są Węgry (39 000 ha) i Francja (26 000 ha).
Znacząca produkcja ma także miejsce we Włoszech (3 800 ha),
Hiszpanii (3 000 ha) oraz w Izraelu (3 500 ha). Światowy rekord biją
USA (300 000 ha), gdzie kukurydza cukrowa jest „narodowym"
warzywem, a roczne spożycie na mieszkańca wynosi około 12 kg.
Głównym
odbiorcą kolb kukurydzy jest przemysł przetwórczy, który
konserwuje w puszkach czyste ziarno lub w mieszankach z innymi
warzywami. Produkcją kukurydzy konserwowej zajmuje się w Polsce
kilkunastu producentów. Coraz więcej spośród nich wykorzystuje w
produkcji rodzimy surowiec. Pozostali przetwarzają ziarno
importowane z zagranicy, głównie z Węgier. Innym kierunkiem jest
zamrażanie kolb do spożycia po gotowaniu, w restauracjach typu
„fast food". Coraz większego znaczenia nabiera też produkcja
kukurydzy cukrowej na świeży rynek, do bezpośredniego spożycia w
postaci gotowanych kolb. Bardzo często są też spożywane świeże
kolby. Prawdziwym przysmakiem są kolby w folii aluminiowej z grilla.
Ziarno, wyłuskane z kolb, stanowi doskonały komponent do wszelkiego
rodzaju sałatek. Może być też podawane z mięsami i wędlinami.
Dystrybucją
świeżych kolb zajmują się w Polsce głównie sieci dużych
supermarketów. Dynamicznie rozwija się też amatorska produkcja
kukurydzy cukrowej w ogródkach działkowych na własne spożycie.
Kukurydza
cukrowa jest rośliną warzywną o wyjątkowym znaczeniu w żywieniu
człowieka. Jej wartość odżywcza i smakowa jest związana z wysoką
zawartością łatwo przyswajalnych, wysokoenergetycznych cukrów
prostych oraz z wysoką zawartością błonnika regulującego
działanie przewodu pokarmowego.
Kukurydza
cukrowa zawiera komplet mikro- i makroelementów, a w szczególności
charakteryzuje się dużą zawartością wapnia, magnezu, żelaza
oraz cynku. Na podkreślenie zasługuje wielokrotnie wyższa niż w
innych warzywach zawartość selenu, który odgrywa olbrzymią rolę
w profilaktyce antynowotworowej, Zawiera również wiele witamin: A,
C, B1, B2, PP, a szczególnie duże ilości witaminy E, określanej
jako „witamina młodości".
W
produkcji występują trzy typy odmian mieszańcowych kukurydzy
cukrowej:
-
słodkie typu su (sugary) o zawartości cukrów od 4-6% w świeżej masie,
-
o podwyższonej zawartości cukru, typu se (sugar enhancement) o zawartości cukrów 6-8% w świeżej masie,
-
supersłodkie typu sh2 (shrunken 2) o zawartości 8-12% i powyżej w świeżej masie.
W przemyśle konserwowym na świecie standardem są odmiany słodkie. W Polsce w przetwórstwie, obok odmian słodkich, używa się również - supersłodkich. W produkcji na świeży rynek dominują odmiany supersfodkie, gdyż takie są akceptowane przez konsumentów.
W
praktyce rolniczej stosuje się kilka metod umożliwiających
wydłużanie okresu podaży kolb kukurydzy cukrowej. Zwykle w naszych
warunkach pozwalają one na zapewnienie podaży kolb od połowy lipca
do końca września, a w przypadku wykorzystania chłodni nawet do
połowy października. Są to następujące metody:
-
uprawa kukurydzy z rozsady,
-
wcześniejszy wysiew nasion wczesnych odmian pod folię lub włókninę,
-
wysiew odmian o różnej długości okresu wegetacji w różnych terminach (sztafeta odmian),
-
opóźnienie terminu siewu, jednak nie później niż do końca maja lub pierwszych dni czerwca.
Technologia produkcji kukurydzy cukrowej jest podobna do uprawy kukurydzy pastewnej. Warto jednak zwrócić uwagę na pewne istotne różnice. Konieczna jest izolacja (około 300 m) od plantacji kukurydzy pastewnej. Należy także zapewnić izolację między uprawami kukurydzy cukrowej słodkiej i supersłodkiej, gdyż w przypadku wzajemnego przepylenia znacznie pogarsza się jakość surowca do przemysłu lub kolb do bezpośredniego spożycia, Kukurydza cukrowa ma większe wymagania termiczne niż kukurydza pastewna, co wiąże się z potrzebą lepszego nagrzania gleby, aby nasiona mogły wykiełkować. Wymagania termiczne odmian supersłodkich są znacznie wyższe niż odmian o podwyższonej zawartości cukrów i słodkich. Optymalny termin wysiewu kukurydzy cukrowej przypada od 5 do 20 maja. Zalecana jest też mniejsza obsada roślin - 5 do 6 roślin na 1 m2 (50-60 tys. na 1 ha). Kukurydzę cukrową sieje się płycej niż pastewną; na glebach bardziej zwięzłych na głębokość około 3-4cm, na glebach lżejszych do 5 cm.
Nasiona
muszą być zaprawione, zarówno zaprawą grzybobójczą, jak i
owadobójczą. Zaprawa owadobójcza chroni kukurydzę przed groźnym
szkodnikiem, jakim jest ploniarka zbożówka. Ważna jest też walka
z chwastami. Jest to zagadnienie dość trudne, gdyż wiele
substancji aktywnych, zarejestrowanych do stosowania w kukurydzy
pastewnej, nie posiada rejestracji do stosowania w kukurydzy
cukrowej. Niektóre herbicydy mogą uszkodzić lub zniszczyć siewki
kukurydzy cukrowej.
Koszty
uprawy kukurydzy cukrowej są znacznie wyższe niż pastewnej.
Nakłady na 1 ha wynoszą 3-4 tys. zł. Około 50% kosztów stanowią
nasiona, których cena dochodzi do 150zł za 1 kg. Bardzo kosztowny
jest też zbiór kolb, w naszych warunkach na ogół ręczny i
wielokrotny, gdyż kolby dojrzewają nierównomiernie. Przed
podjęciem decyzji o produkcji kukurydzy cukrowej trzeba mieć
zapewniony rynek zbytu, gdyż w stosunkowo krótkim okresie
dojrzewania podaż kolb jest tak duża, że nie ma możliwości ich
zagospodarowania i tracą one walory smakowe oraz przydatność
technologiczną.
Kukurydza
cukrowa osiąga dojrzałość konsumpcyjną i do przetwórstwa w
okresie od 24 do 28 dni od kwitnienia, tj. od pojawienia się
znamion. Widocznym symptomem dojrzałości jest zbrązowienie
znamion. Ziarno osiąga żółto-złocisty kolor i jest w fazie
dojrzałości późnomlecznej. Okres przydatności kolb do spożycia
jest stosunkowo krótki; kolby dość szybko przejrzewają, zwłaszcza
w wysokich temperaturach. W kolbach przechowywanych w liściach
okrywowych (tzw. koszulkach) i w chłodzie w wolniejszym tempie
zachodzi przejrzewanie, które polega na zamianie cukrów w skrobię.
Odmiany
kukurydzy mogą mieć barwę ziarna żółtą, białą i dwukolorową,
czyli tzw. bicolor (nasiona żółte i białe). W Polsce w sprzedaży
dominują odmiany o żółtej barwie ziarna. Prawie wszystkie odmiany
są mieszańcowe (F1, poza pojedynczymi odmianami populacyjnymi, jak
np. Złota karłowa czy Smolicka. Żadna z odmian nie jest
modyfikowana genetycznie (GMO).
Głównymi
dystrybutorami nasion kukurydzy cukrowej na naszym rynku są firmy:
Syngenta Seeds Sp. z o. o. z Piaseczna k. Warszawy, Seminis Vegetable
Seeds Polska z Warszawy, Floraland z Legionowa, Przedsiębiorstwo
Nasienne „Selecta" z Poznania. Odmiany wyhodowane w Polsce
pochodzą z firm: Hodowli Roślin Smolice Sp. z o.o. oraz z Produkcji
i Hodowli Roślin Ogrodniczych w Krzeszowicach Sp. z o.o.
Syngenta
ma obecnie największy udział w sprzedaży nasion kukurydzy cukrowej
słodkiej typu „su", wykorzystywanej do mrożenia całych kolb
i do konserwowania ziarna w puszkach. Aktualnie oferta tej firmy
obejmuje bardzo wczesną odmianę Spirit, o okresie
wegetacji 90-95 dni, Boston (100-105 dni) i Jubilee (105-110 dni)
oraz Sweet Lincoln o podwyższonej zawartości cukru (se)
- 105-110 dni. Odmiany Jubilee i Boston są uznanymi w Europie
standardami w przetwórstwie kukurydzy konserwowej. Wśród nowości
oferowanych przez firmę Syngenta znajdują się odmiany GH 2041,
Nemphis i Bold. Wszystkie trzy reprezentują typ „su".
Na rynku znajdują także odmiany supersłodkie (sh2)
firmy Syngenta: Primetime (100-105 dni) - dla przetwórstwa i na
świeży rynek oraz Dickson (105 dni) - na świeży rynek i GSS 9377
(110 dni) - również na świeży rynek, odmiana bardzo słodka i
aromatyczna. Nowości firmy Syngenta w grupie odmian supersłodkich
(sh2)
to GSS 5022 i GSS 3486 - obydwie stosunkowo wczesne.
Seminis
oferuje w swoim najnowszym katalogu 7 odmian kukurydzy cukrowej
su-persłodkiej (sh2)
i jedną odmianę słodką (su)
hodowli holenderskich firm Royal Slu-is i Asgrow. Odmiany
supersłodkie to Candle i Sheba - wczesne, o okresie wegetacji 75-80
dni, Sweet Trophy (+5 dni), Challenger (+7 dni), Basin (+7 dni),
Shaker (+8 dni), Shimmer (+10 dni) oraz odmiana słodka Powerhouse
(+10 dni). Liczby w nawiasach oznaczają dojrzewanie w stosunku do
odmiany Candle. Najbardziej znane wśród producentów są odmiany:
Candle, Sweet Trophy, Challenger - wszystkie trzy przeznaczone
zarówno do przetwórstwa, jak i na świeży rynek, oraz Sheba - na
świeży rynek. Pozostałe odmiany, relatywnie nowsze na naszym
rynku, Basin i Shimmer są przeznaczone na świeży rynek i do
przetwórstwa, a Shaker - na świeży rynek. Odmiana Powerhause (su)
jest polecana do przetwórstwa - do konserwowania ziarna i mrożenia
całych kolb.
Floraland
jest dystrybutorem odmian kukurydzy słodkiej i supersłodkiej
holenderskiej firmy Pop Vriend Seeds. Najbardziej znane na polskim
rynku są średniopóźne odmiany typu sh2,
Golda i Helena, o okresie od siewu do zbioru około 100 i 110 dni.
Obydwie odmiany są przeznaczone do przetwórstwa i na świeży
rynek. Odmiany te łączą w sobie wysoki plon, doskonałą jakość,
wspaniały smak i odporność na choroby.
Przedsiębiorstwo
Nasienne Selecta ma w ofercie odmiany amerykańskiej firmy Hor-tag
Seed Co. Najbardziej znane na polskim rynku są dwie odmiany tej
firmy: wczesna odmiana Comanche (okres od siewu do zbioru około 80
dni) i średniowczesna odmiana Navaho. Obydwie odmiany są
supersłodkie, przeznaczone do przetwórstwa i na świeży rynek.
Charakteryzują się wolnym przechodzeniem cukrów w skrobię, dzięki
czemu zbiór może być prowadzony dłużej (nawet do 3 tygodni,
szczególnie odmiany Navaho), bez utraty wartości technologicznych i
smakowych. Odmiana Navaho posiada wyjątkowe walory smakowe dzięki
wysokiej zawartości i odpowiedniej kompozycji cukrów oraz
delikatnej skórce.
Hodowla
Roślin Smolice oferuje supersłodką odmianę Fryga i słodką
odmianę Waza. Obydwie odmiany reprezentują wysokie walory smakowe i
technologiczne. Odmiana Anawa hodowli PHRO Krzeszowice ma okres
wegetacji 86-95 dni, charakteryzuje się podwyższoną zawartością
cukrów (9-10%) oraz wolniejszą ich przemianą w skrobię.
Bardziej
szczegółowe charakterystyki przedstawionych odmian można znaleźć
w katalogach poszczególnych firm. Należy przypuszczać, że na
rynku pojawią się również odmiany innych hodowli, co wiąże się
ze zniesieniem obowiązku rejestracji odmian kukurydzy cukrowej w
naszym kraju.
Dr
inż. Roman Warzecha
IHAR Radzików
Pliki do pobrania
-
R. Warzecha.pdf [222.3 kB] Rejestr odmian kukurydzy
-
R. Warzecha.pdf [343.47 kB] Kukurydza cukrowa
Tagi powiązane z tym hasłem:
odmiany kukurydzy, kukurydza