Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Koźlarz czerwony
Dodano: 2011-02-10
Koźlarz czerwony (Leccinum aurantiacum) - gatunek jadalnego
grzyba z rodziny borowikowatych.
Charakterystyka
- Kapelusz
-
Czerwonopomarańczowy, ciemno lub ceglastoczerwony, matowy i suchy,
o średnicy 40-150 mm. Brzeg kapelusza cienki, skórka na obwodzie
zwykle zwisa poza rurki w postaci cienkiej błonki.
-
Rurki
-
Najpierw białe, potem bladoszare. Pory okrągłe, drobne,
śmietankowokremowe.
-
Trzon
-
Cylindryczny, pełny, początkowo gładki później z brązowymi
kosmkami.
-
Miąższ
-
Gruby, twardy, biały, po przekrojeniu ciemniejący. Smak
nieznaczny, łagodny, zapach niewyraźny.
-
Wysyp zarodników
-
Brązowy. Zarodniki o średnicy 13-17 x 4-5 µm, gładkie,
żółtobrązowawe.
-
Biotop
-
Występuje dość często w lasach osikowych lub pod osikami poza
lasem. Rośnie od maja do listopada.
Znaczenie
- Grzyb jadalny : smaczny, nadaje się zwłaszcza do
duszenia, a także do suszenia.
Podobny jest koźlarz czerwony odm. dębowa (Leccinum quercinum).
Bibliografia
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
encyklopedia rolnicza, grzyby jadalne, grzyby