Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Koźlarz babka
Dodano: 2011-02-10
Koźlarz babka (Leccinum scabrum) – gatunek jednego z
najczęściej spotykanych i spożywanych grzybów jadalnych w Polsce.
Charakterystyka
- Kapelusz
-
Średnica dochodzi do 20 cm, u młodych egzemplarzy półkolisty do
poduszkowatego, u starszych - gładki. Przy wilgotnej pogodzie
powierzchnia kapelusza jest śliska, lekko śluzowata. Barwa od
jasno- do ciemnobrązowej.
-
Rurki
-
Do 25 mm długości, głęboko wcięte przy trzonie. Barwa od
białawej u młodych, do szaro-brązowej u starszych egzemplarzy.
Pory niemal okrągłe i drobne. Rurki uszkodzone nie zmieniają
barwy.
-
Trzon
-
Grubość do 3,5 cm, wysokość do 17 cm. Pełny, cylindryczny,
smukły, zwężający się w kierunku kapelusza. Biały, pokryty
licznymi ciemno-brązowymi do czarnych kosmkami.
-
Miąższ
-
Biały do biało-kremowego, u podstawy może być biało-zielonkawy.
Włóknisty, u młodych egzemplarzy jędrny, do miękkiego,
wodnistego u starych. Uszkodzony nie zmienia barwy.
-
Wysyp zarodników
-
Brązowy do oliwkowo-brązowego. Zarodniki gładkie, wrzecionowate o
rozmiarach 14-20x4,5-6,5 μm.
-
Biotop
-
Od maja do listopada w lasach liściastych oraz mieszanych, często
także poza lasem. Tworzy mikoryzę z brzozą brodawkowatą oraz
brzozą omszoną.
Znaczenie
Grzyb jadalny: doskonały grzyb jadalny. Nadaje się do
bezpośredniego spożycia i do przerobu. Suszone są jednak mniej
wartościowe.
Bibliografia
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
grzyby, encyklopedia rolnicza, grzyby jadalne