Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Kasza

Dodano: 2011-02-24

Kaszajadalne nasiona zbóż, często w postaci lekko rozdrobnionej (lecz nie tak bardzo jak mąka) lub tylko pozbawionej twardej łuski. Dzięki wysokiej zawartości skrobi posiadają wysoką wartość odżywczą.
 
Od wieków używane jako jeden z podstawowych składników kulinarnych w wielu kuchniach świata. W kuchni polskiej aż do czasów potopu szwedzkiego rozmaite kasze stanowiły podstawę wyżywienia większości populacji.

Rodzaje kasz:
  • kasza gryczana
  • kasza jaglana
  • kasza jęczmienna (m.in. pęczak, kasza perłowa)
  • kasza kukurydziana
  • kasza manna
  • quinoa (kasza z nasion komosy ryżowej uprawianej m.in. w Peru i Ekwadorze)
  • kasza z pszenicy na kutię
 
Za kaszę uznaje się czasem tradycyjny kuskus.


Tagi powiązane z tym hasłem:
kasza jaglana, encyklopedia rolnicza, kasza gryczana, encyklopedia rolnicza, kasza, kasza jęczmienna