Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Kasza
Dodano: 2011-02-24
Kasza – jadalne nasiona zbóż, często w postaci lekko rozdrobnionej (lecz nie tak bardzo jak mąka) lub tylko pozbawionej twardej łuski. Dzięki wysokiej zawartości skrobi posiadają wysoką wartość odżywczą.
Od wieków używane jako jeden z podstawowych składników kulinarnych w wielu kuchniach świata. W kuchni polskiej aż do czasów potopu szwedzkiego rozmaite kasze stanowiły podstawę wyżywienia większości populacji.
Rodzaje kasz:
-
kasza gryczana
-
kasza jaglana
-
kasza jęczmienna (m.in. pęczak, kasza perłowa)
-
kasza kukurydziana
-
kasza manna
-
quinoa (kasza z nasion komosy ryżowej uprawianej m.in. w Peru i Ekwadorze)
-
kasza z pszenicy na kutię
Za kaszę uznaje się czasem tradycyjny kuskus.
Tagi powiązane z tym hasłem:
kasza jaglana, encyklopedia rolnicza, kasza gryczana, encyklopedia rolnicza, kasza, kasza jęczmienna