Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Historia rolnictwa
Dodano: 2011-02-25
Historia rolnictwa - rolnictwo rozwinęło się około 10000 p.n.e., przechodząc od
tamtych czasów znaczny rozwój. Dowody wskazują, że Żyzny
Półksiężyc na Bliskim Wschodzie był miejscem najwcześniejszego
zaplanowanego siewu i zbioru plonów roślin, które wcześniej rosły
dziko. Uważa się również, że niezależny rozwój rolnictwa
nastąpił w północnych i południowych Chinach, Sahel w Afryce,
Nowej Gwinei i kilku regionach obu Ameryk.
Rolnicze praktyki, takie
jak irygacja, płodozmian, stosowanie nawozów i pestycydów odkryto
dawno temu, jednak dopiero w XX wieku znacznie je rozwinięto i
udoskonalono. Metoda Habera i Boscha, polegająca na syntezie saletry
amonowej stanowiła ważny przełom i umożliwiła wytwarzanie
nawozów sztucznych na skalę przemysłową. W XX wieku, rolnictwo
charakteryzowało się znacznym podniesieniem wydajności.
Osiągnięto ten stan, dzięki wprowadzeniu na szeroką skalę nawozów syntetycznych, pestycydów, doboru hodowlanego oraz mechanizacji. Historia najnowsza rolnictwa obejmuje takie kwestie, jak zanieczyszczenie wód, biopaliwa, organizmy zmodyfikowane genetycznie oraz dotacje gospodarskie. W ostatnich latach rolnictwo zostało w niektórych krajach zmodernizowane, w celu ograniczenia zatruwania środowiska naturalnego. W państwach średnio i wysoko rozwiniętych powstają gospodarstwa ekologiczne.
Era neolityczna
Jednoznaczne zidentyfikowanie dokładnego miejsca, gdzie powstało
rolnictwo jest trudne, ponieważ przeobrażenie się społeczeństw z
łowiecko–zbierackich na osiadłe, których egzystowanie polegało
w głównej mierze na uprawie roślin, zaczęło się tysiące lat
przed wynalezieniem pisma. Pomimo to, na podstawie badań
paleobotaników udało się ustalić, że pierwsze rośliny spożywcze
uprawiano tuż po Młodszym dryasie (około 9500 l. p.n.e.), we
wczesnym holocenie, na terenie Lewantu, w regionie Żyznego
Półksiężyca.
Udowodniono, że w Południowo-Zachodniej Azji oraz
w Północnej Afryce używano dzikich zbóż, na co wskazują dowody
antropologiczne i paleontologiczne (stanowisko Ohalo II w Izraelu,
terytorium rozwoju kultury natufijskiej w Lewancie, stanowiska wzdłuż
rzeki Nil sprzed 10 tysięcy lat p.n.e.).
Około roku 9500 p.n.e. w rolnictwie istniało już osiem roślin uprawnych: na początku pojawiła się pszenica płaskurka oraz pszenica samopsza, następnie jęczmień zwyczajny, groch zwyczajny, soczewica jadalna, wyka soczewicowata, ciecierzyca pospolita i len zwyczajny. Pomimo, iż te osiem roślin zostało odkrytych w Lewancie i datowano rozpoczęcie ich uprawy mniej więcej na ten sam przedział czasowy, to panuje przekonanie, że pszenica została zasiana i zebrana na znaczną skalę, jako pierwsza.
Bibliografia
-
Joseph Needham: Science and Civilization in China: Volume 4, Physics and Physical Technology, Part 2, Mechanical Engineering. Tajpej: Caves Books, Ltd., 1986.
-
Joseph Needham: Science and Civilization in China: Volume 6, Part 2. Tajpej: Caves Books Ltd., 1986.
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
encyklopedia rolnicza, historia, rolnictwo