Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Gryzowanie

Dodano: 2011-03-07

Gryzowanie – zabieg uprawowy odwracająco-spulchniający wykonywany glebogryzarką lub motyką rotacyjną, służący do niszczenia darni, doprawiania roli po orce na glebach ciężkich lub do płytkiej przedsiewnej uprawy.

Gryzowanie można stosować do:

  • gryzowania ścierniska,

  • gryzowania roli pod międzyplony ścierniskowe,

  • gryzowania nawozów zielonych,

  • wymieszania słomy lub obornika z rolą,

  • gryzowania międzyplonów, liści buraczanych lub słomy z kukurydzy z równoczesnym siewem pszenicy ozimej,

  • gryzowania użytków zielonych,

  • uprawy wiosennej pod rośliny jare.

Na wydajność gryzowania wpływa:

  • szerokość robocza,

  • głębokość pracy,

  • prędkość jazdy,

  • liczba elementów roboczych,

  • rodzaj, stan, wilgotność i pokrycie gleby.

Główne wady gryzowania:

  • zbyt intensywne rozdrabnianie roli (rozpylanie) podczas dużych prędkości obwodowych,

  • mała wydajność przy dużej energochłonności,

  • nieduży stopień odwracania roli, przez co część resztek pożniwnych pozostaje na powierzchni pola,

  • zaszlamowanie i zaskorupienie roli na glebach zlewnych przy niekorzystnym przebiegu pogody.


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
uprawa, rola, encyklopedia rolnicza