Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Gryzowanie
Dodano: 2011-03-07
Gryzowanie – zabieg uprawowy odwracająco-spulchniający wykonywany glebogryzarką lub motyką rotacyjną, służący do niszczenia darni, doprawiania roli po orce na glebach ciężkich lub do płytkiej przedsiewnej uprawy.
Gryzowanie można stosować do:
-
gryzowania ścierniska,
-
gryzowania roli pod międzyplony ścierniskowe,
-
gryzowania nawozów zielonych,
-
wymieszania słomy lub obornika z rolą,
-
gryzowania międzyplonów, liści buraczanych lub słomy z kukurydzy z równoczesnym siewem pszenicy ozimej,
-
gryzowania użytków zielonych,
-
uprawy wiosennej pod rośliny jare.
Na wydajność gryzowania wpływa:
-
szerokość robocza,
-
głębokość pracy,
-
prędkość jazdy,
-
liczba elementów roboczych,
-
rodzaj, stan, wilgotność i pokrycie gleby.
Główne wady gryzowania:
-
zbyt intensywne rozdrabnianie roli (rozpylanie) podczas dużych prędkości obwodowych,
-
mała wydajność przy dużej energochłonności,
-
nieduży stopień odwracania roli, przez co część resztek pożniwnych pozostaje na powierzchni pola,
-
zaszlamowanie i zaskorupienie roli na glebach zlewnych przy niekorzystnym przebiegu pogody.
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
uprawa, rola, encyklopedia rolnicza